Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prvé podozrenie na opičie kiahne hlási aj Rakúsko. Vedci sa obávajú, že prípadov vo svete bude pribúdať
Zdielať na

Prvé podozrenie na opičie kiahne hlási aj Rakúsko. Vedci sa obávajú, že prípadov vo svete bude pribúdať

EURÓPA / Vedci očakávajú ďalší nárast prípadov opičích kiahní. Prvé podozrenie na toto ochorenie už ohlásilo aj susedné Rakúsko. S miernymi príznakmi hospitalizovali vo Viedni muža, ktorý mal aj typické vyrážky.

35-ročný muž je izolovaný na klinike vo viedenskej štvrti Favoriten. Podľa ošetrujúcich lekárov sa má vzhľadom na okolnosti dobre. V zariadení ho prijali so slabou horúčkou a zopár vyrážkami. Virológov počet prípadov v Európe aj v Amerike zaskočil. Nepredpokladajú však, že by mal spôsobiť v spoločnosti rovnaké komplikácie ako koronavírus.

Prvé prípady opičích kiahní oznámili už aj Dánsko a Škótsko. S odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters. Takmer 200 prípadov a podozrení je hlásených v ďalších krajinách Európy a v USA. V Španielsku objavili druhé ohnisko tohto ochorenia - v dovolenkovom raji na ostrove Grand Canaria. Infekciu opičích kiahní potvrdili u ľudí vo viacerých mestách, ktorí navštívili rovnaký festival na kanárskych ostrovoch. Súčasný vzorec naznačuje, že sa vírus šíri najmä sexuálnym kontaktom.

"Predpokladám, že to šírenie sa bude dať zastaviť oveľa lepšie, ako pri tom kovide, a tým pádom by sa nemalo opakovať to, čo sme tu dva roky zažívali," hovorí virológ Boris Klempa.

Opičie kiahne sa šíria podobne ako koronavírus ako kvapôčková infekcia. Nie však aerosólom, čiže na rozdiel od koronavírusu musí byť človek v intenzívnejšom kontakte s infikovaným.

"Človek musí nakýchať, nakašľať na človeka, alebo by malo prísť ku kontaktu slizníc, vlastne ten vírus sa musí nejakým spôsobom dostať na naše sliznice," vysvetlil Klempa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy