Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Informácia o abnormálnej rádioaktivite v Černobyle sa nepotvrdila
Zdielať na

Informácia o abnormálnej rádioaktivite v Černobyle sa nepotvrdila

24Podcast: S predsedníčkou Úradu jadrového dozoru SR o útoku na jadrovú elektráreň na Ukrajine

ČERNOBYĽ / Úroveň rádioaktivity v bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárni je abnormálna, povedal dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Tento výrok neskôr agentúry opravili a uviedli, že rádioaktivita je v normále.

Rafael Grossi to povedal na návšteve odstaveného zariadenia, kde presne pred 36 rokmi nastala havária. Viac ako mesiac trvajúca okupácia elektrárne ruskou armádou bola podľa Grossiho naozaj nebezpečná. "Úroveň rádioaktivity je, povedal by som, abnormálna," povedal Grossi novinárom na mieste a doplnil, že situáciu MAAE každý deň sleduje.

"Situácia bola absolútne nenormálna a veľmi, veľmi nebezpečná," uviedol Grossi na obsadenie zariadenia ruskými vojskami. K elektrárni ho dnes odprevadil tím odborníkov. Na miesto doniesli potrebné vybavenie ako dozimetre a ochranné obleky a chystajú sa vykonať "rádiologické a ďalšie kontroly", uviedla MAAE. Opravia tiež diaľkové monitorovacie systémy, ktoré prenášajú dáta z elektrárne do viedenského sídla agentúry. Prenos sa prerušil krátko po začiatku vojny.

V okolí ukrajinského Černobyľu zaznamenali zvýšenú rádioaktivitu

Areál Černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza niečo málo cez 100 kilometrov severne od Kyjeva a neďaleko bieloruských hraníc, padol do rúk ruských vojakov v prvý deň invázie, 24. februára. Jednotky Moskvy sa odtiaľ stiahli 31. marca. Situácia sa odvtedy postupne vrátila do normálneho stavu, napísala agentúra AFP s odkazom na denné hlásenia MAAE, založené na informáciách ukrajinských regulačných úradov. Grossi Ukrajinu a tamojšie jadrové zariadenia navštívil už na konci marca, keď napadnutej krajine sľúbil technickú pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy