Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Za pádom poľského prezidentského lietadla majú byť Rusi, tvrdí šéf vyšetrovacieho tímu
Zdielať na

Za pádom poľského prezidentského lietadla majú byť Rusi, tvrdí šéf vyšetrovacieho tímu

Archívna reportáž

VARŠAVA / Za pádom poľského prezidentského lietadla v ruskom Smolensku v roku 2010 bol "nezákonný zásah", vyhlásil dnes podľa agentúry PAP Antoni Macierewicz, šéf podvýboru, ktorý vyšetruje príčiny leteckého nešťastia. Podľa agentúry AP viní Rusko. Macierewiczova subkomisia napriek záverom znalcov prokuratúry a skoršej správe komisie Jerzyho Millera vo svojej poslednej správe potvrdzuje tézu o výbuchu v lietadle pred nárazom stroja do krajiny, poznamenal server stanice TVN24.

Pri leteckej tragédii zomrel aj poľský prezident

Delegácia zložená z vysoko postavených predstaviteľov poľskej politiky a armády letela v apríli 2010 do Smolenska, aby v neďalekej Katyni uctila pamiatku tisícov poľských dôstojníkov, povraždených v roku 1940 sovietskou tajnou políciou NKVD. Lietadlo havarovalo v hustej hmle pri pristávaní na smolenskom letisku, pri katastrofe zomrel vtedajší prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 členov delegácie a posádky lietadla.

Prezidentov brat vždy tvrdil, že išlo o vraždu a nie nehodu

Následné vyšetrovanie odhalilo chyby posádky a podľa poľského názoru aj dispečerov ruského letiska. Dve oficiálne vyšetrovania katastrofy dospeli k záveru, že išlo o nehodu, ale Jaroslaw Kaczyński, dvojča zosnulého prezidenta a šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), vždy tvrdil, že jeho brat bol zavraždený, píše PAP. Agentúra zároveň pripomína, že vláda PiS zriadila osobitný podvýbor pre vyšetrovanie nešťastia a jeho vedením poverila Macierewicza, bývalého ministra obrany a blízkeho Kaczynského spojenca.

Macierewicz okrem iného podľa poľskej tlačovej agentúry uviedol, že jeho podvýbor anuloval pôvodnú správu z vyšetrovania havárie z roku 2011, ktorú predložila vyšetrovacia komisia vedená bývalým ministrom vnútra Jerzym Millerom, a podľa ktorej bola hlavnou príčinou nehody chyba pilota v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Macierewicz: Bol v tom nezákonný zásah Rusov​

Príčina leteckej havárie bola dôsledkom "nezákonného zásahu ruskej strany", tvrdí Macierewicz. Podvýbor podľa neho potvrdil prítomnosť stôp výbušnín na rôznych častiach lietadla, vrátane trhaviny TNT a materiálov používaných v termobarických zbraniach. Server TVN24 poznamenal, že podľa správy Millerovej komisie nebol príčinou katastrofy cudzí zásah do lietadla, ale "náraz do terénnej prekážky, odtrhnutie fragmentu ľavého krídla spolu s krídelkom a následne strata kontroly nad lietadlom a zrážka so zemou".

Narazili kvôli explózii po zásahu Rusov

Macierewiczova podkomisia tvrdí, že dôsledkom "nezákonného zásahu" bola explózia v ľavom krídle lietadla, ktorá spôsobila haváriu. Nasledoval vraj ďalší výbuch, ktorý zničil lietadlo a zabil poľskú delegáciu. Správa Millerovej komisie naopak pred rokmi konštatovala, že nenašla žiadne stopy po detonácii výbušnín alebo leteckého paliva, píše TVN24. Macierewicz podľa AP tiež odmietol chyby poľských pilotov alebo posádky lietadla.

Podobné zistenia jeho podvýbor predstavil už v technickej správe v roku 2018, podotkol PAP. Tiež AP konštatuje, že nová správa opakuje rad predchádzajúcich obvinení podkomisie.

Kvôli vyšetrovaniu exhumovali aj vtedajší prezidentský pár

Macierewicz tiež kritizoval niekdajšiu vládu Donalda Tuska, ktorá bola v čase nehody pri moci. Obvinil ju zo zatajovania, ničenia a falšovania dôkazov. Jeden z poľských opozičných lídrov Grzegorz Schetyna teraz naopak odmietol konšpiračné teórie. "Za posledných 12 rokov sa neobjavili žiadne známky, ktoré by potvrdzovali, že v Smolensku došlo k atentátu," povedal.

Macierewiczov podvýbor čelil ostrej kritike opozície a niektorých rodinných príslušníkov obetí, podotýka PAP. Počas šiestich rokov činnosti, ktorá zahŕňala aj exhumáciu tiel obetí, podľa nej rezignovali z podvýboru niektorí odborníci, ktorí často kritizovali spôsob jeho vedenia.

Posledná správa Macierewiczovej podkomisie prichádza v čase ruskej invázie na Ukrajinu a vo chvíli, keď medzi Varšavou a Moskvou panujú napäté vzťahy, poznamenala AP. Vicepremiér Jaroslaw Kaczyński už v nedeľu obvinil Rusko, že bolo v pozadí leteckej katastrofy pri Smolensku, a sľúbil "veľmi skoro" predložiť dôkazy potvrdzujúce jeho tvrdenia. "Budú predložené verejnej mienke," povedal Kaczyński podľa televízie TVN 24 na zhromaždení tisícok ľudí k výročiu katastrofy pred prezidentským palácom vo Varšave.

Príčiny katastrofy sú dodnes predmetom polemík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy