Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ukrajinka Angelika, ktorá utiekla z Kyjeva: Každý deň sa bojíme, čo nás čaká
Zdielať na

Ukrajinka Angelika, ktorá utiekla z Kyjeva: Každý deň sa bojíme, čo nás čaká

KYJEV / Televízia JOJ je už od štvrtka v kontakte s 20-ročnou Ukrajinkou Angelikou, ktorá utiekla pred vojnou v Kyjeve za svojou rodinou do Ivanofrankivskej oblasti. Jej otec išiel do vojny a celá rodina sa niekoľkokrát denne schováva v pivnici.

Na ceste z Kyjeva sa stretli s mnohými prekážkami, zvyčajne 7-hodinová cesta im trvala neskutočných 19. "Hneď, keď sme prišli domov, zapli sirénu a bol vzdušný poplach," povedala Angelika. Doma sa dozvedela, že Kyjev čelí masívnym útokom Rusov. Preto sa začala báť o svojho priateľa, ktorý sa rozhodol, že tam ostane so svojou rodinou. "Býva síce 20 kilometrov od Kyjeva, ale aj tak to je dosť nebezpečné. Zatiaľ je v pohode," uviedla Angelika. 

Jej otec sa dobrovoľne vybral na vojnu. Chce brániť svoju krajinu v ťažkých časoch. "Nič nám nehovorí, nemôže. Iba, že máme ísť do pivnice, ešte pred sirénou," povedala Angelika. Tá signalizuje, že vzduchom sa blíži raketa, alebo ruské bojové lietadlá, a všetci v dedine sa musia schovať. Do pivnice sa Angelika aj spolu svojou 15-člennou rodinou schováva niekoľkokrát denne. Angelika hovorí, že výbuchy v blízkosti ich domu nie je počuť. 
Starosta mesta, v ktorom sa nachádza, nariadil všetkým obyvateľom, aby nemali po jedenástej hodine večer zapnuté svetlá. "Robí sa to na to, aby ak by náhodou lietal nepriateľ nad nami, aby nevidel, že sú tu domy. Aby nezačal strieľať," povedala Angelika. 

Podľa jej slov je v dedine po siedmej večer úplná tma, každý jeden dom v okolí sa stráca v tme. "Je to hrozný pocit. Nevieš, čo ťa čaká, ideš do tej pivnice, my tu máme aj deti. Aj psíka, ktorý sa stále trasie, lebo to všetko cíti. Cítim sa tu tak, že áno som viac v bezpečí ako keby som ostala v Kyjeve, ale aj tak stále máš ten pocit, že niečo ohrozuje tvoj život, musíš byť pripravený vždy, nemôžeme spať," uviedla. 

​Angelika celý svoj príbeh zdieľa s ľuďmi na sociálnej sieti. Okamžite jej začalo nabiehať množstvo nových sledujúcich. Nie všetci majú pre ňu pochopenie. "Dostávam veľmi veľa správ, nielen od Slovákov, ale aj od Rusov, že chcú aby moji ľudia zomreli, že sláva Rusku. O mojom otcovi mi píšu zlé veci," povedala Angelika. Na druhej strane sa medzi jej sledovateľmi nájdu aj ľudia, ktorí ju podporujú a držia jej palce.

Celý rozhovor nájdete TU: 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy