Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ukrajinský režisér Mikola Tretjak sa dostal do Kyjeva. Aktuálne čaká na vysielačky a pokyny od ostatných vojakov
Zdielať na

Ukrajinský režisér Mikola Tretjak sa dostal do Kyjeva. Aktuálne čaká na vysielačky a pokyny od ostatných vojakov

UKRAJINA / Režisér Mikola Tretjak sa po šiestich dňoch dostal do Kyjeva, cestoval cez Viedeň, Bratislavu ale aj Prešov. Tretjak ešte deň pred začatím invázie odletel do Azerbajdžanu, kde mal režírovať operu. Hneď ako sa dozvedel o ruskej invázii bol odhodlaný vrátiť sa a brániť svoju vlasť a rodinu.

"Bola to veľmi dlhá cesta. Najprv Baku, Istanbul, Viedeň, Bratislava, Prešov a teraz Užhorod. Mám v sebe veľkú zlosť, ale je potrebné ísť domov a brániť rodinu. Všetci moji priatelia sú už pri vojsku," povedal Mikola tesne po príchode do Užhorodu. Sám tvrdí, že v srdci cíti strašnú zlobu, ale bude robiť všetko, čo je potrebné. "Slúžil som pri armáde, mám špecializáciu ale nechcem o nej hovoriť." 

Mikolu volali do Azerbajdžanu aj do Španielska, ten ale tvrdí, že nemôže a musí sa vrátiť na Ukrajinu. "Budem sa musieť zorientovať, ale všetci vedia, že idem a pomôžu mi," povedal Mikola. 

O vojne sa dozvedel v Azerbajdžane 

Mikola Tretjak sa o bombardovaní svojej krajiny dozvedel hneď ako priletel do Azerbajdžanu. "26. februára som mal letieť naspäť na Ukrajinu ale všetky lety už boli zrušené," povedal ukrajinský režisér Mikola Tretjak, musel preto riešiť inú cestu, ako sa dostane za svojou rodinou. Pomocnú ruku mu ponúkli aj jeho kamaráti, s ktorými študoval v Kyjeve herectvo. Jedným z nich je Michal Hudák. Ten kamarátovi zo štúdií pomohol s prevozom smerom ku hranici.

Tretjak je pripravený vstúpiť do armády

Časť jeho rodiny už je v ozbrojených zložkách. Tretjak nevidí inú možnosť, ako sa ak nim pridať: "Moja rodina už je v ozbrojených zložkách a bránia vlasť. A pre mňa niet inej cesty ako sa pridať k nim." 

Na východ Slovenska do Prešova z Bratislavy Mikolu viezol redaktor TV JOJ Milan Dančo. Ten s ním išiel až po ukrajinskú hranicu. Tretjak verí, že vojnová situácia na Ukrajine čoskoro skončí: "Moja žena žartovala, že keď si odišiel preč, tak to začalo a Putin napadol Ukrajinu a tak možno teraz, keď sa vrátiš tak to skončí." 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy