Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku pristálo ruské lietadlo s jadrovým palivom
Zdielať na

Na Slovensku pristálo ruské lietadlo s jadrovým palivom

BRATISLAVA / Na bratislavskom letisku pristálo v skorých ranných hodinách ruské lietadlo s jadrovým palivom. Stalo sa tak aj napriek tomu, že Slovensko má uzavretý vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Ministerstvo hospodárstva hovorí o výnimke, ktorú je možné uplatniť v prípade humanitárnej krízy.

Rezort hospodárstva pomohol zabezpečiť dodávku jadrového paliva, ktoré budú môcť využiť Slovenské elektrárne (SE). V utorok nad ránom pristálo na bratislavskom letisku lietadlo IL76 spoločnosti Volga Dnepr Airlines, ktoré k nám jadrové palivo dopravilo z Ruskej federácie. "Môžeme potvrdiť, že preletelo cez Poľsko. Lietadlo priviezlo na Slovensko dôležitý strategický materiál," povedala hovorkyňa letiska M.R Štefánika Zuzana Drobová. 

Ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že išlo o dlhšie plánovanú dodávku, ktorú však bolo, vzhľadom na aktuálnu situáciu, potrebné urýchliť. "Po plyne a rope má slovenské hospodárstvo poistený ďalší energonosič. Som rád, že sme to logisticky zvládli a ďakujem aj ministerstvám zahraničia a dopravy za skvelú koordináciu pri riešení povolení,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

Hoci Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lety, v tomto prípade bola v súlade s platnými predpismi využitá výnimka, ktorú je možné uplatniť v prípade humanitárnej pomoci a jadrového paliva. MH SR spolupracovalo na tejto akcii aj s poľskou ministerkou pre energetiku Annou Moskwou, ktorej šéf slovenského rezortu hospodárstva taktiež poďakoval za podporu. Richard Sulík zároveň ubezpečil, že SE majú v súčasnosti dostatok jadrového paliva. "Do takej jadrovej elektrárne, ako sú u nás je potrebné 40-50 ton jadrového paliva v rámci daného roka a to sa neustále obmieňa. Myslím si, že raz do roka sa obmení štvrtina," povedal analytik portálu Energiaprevas.sk Jozef Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy