Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najznámejšie moskovské hodiny ukazujú čas útoku na Ukrajinu, prispel k tomu aj Slovák
Zdielať na

Najznámejšie moskovské hodiny ukazujú čas útoku na Ukrajinu, prispel k tomu aj Slovák

MOSKVA / Veľkú dávku odvahy mali vežoví hodinári z Moravy a Slovenska. Na diaľku odstavili vežové hodiny, na Ruskej akadémii vied v Moskve, ktorá zastrešuje desaťtisíce vedcov. Ručičky na štvormetrovom ciferníku zastali tesne pred 4 hodinou. Symbolicky. V čase, keď sa začala vojna.

Spomínané hodiny sú symbolom Moskvy, ktorý nájdete takmer na každom prospekte.

"Sídlia vo veľkej budove, ktorej sa hovorí zlaty mozog," hovorí Ján Pavella, konateľ dcérskej spoločnosti.

"Ich inštaláciu podporil sám Putin. Sme sa rozhodli, že tieto hodiny zastavíme, že to jedna z mála možností, ako vyjadriť nesúhlas s ruskou vojenskou akciou na Ukrajine," vraví Pavel Novák, konateľ nadnárodnej spoločnosti vo Vyškove na Morave. 

Ján Pavella dodáva: "Bolo to robené s požehnaním ruských vedcov."

Známe moskovské vežové hodiny odpojili na diaľku. Dvanásť hodín potom, ako sa začala vojna. Ako jediný Slovák je pán Pavela z Hýb členom skupiny,
ktorá spravuje vežové hodiny na Ruskej akadémii vied: "Synchronizácia hodín je pomocou serveru, ktorý sídli vo Vyškove."

"Softvérovú úpravu na diaľku sme urobili prostredníctvom VPN siete. A dali sme softvér, ktorý znemožnil ďalší chod. Aby ich nebolo možné sprevádzkovať," povedal Pavel Novák. 

Vežové hodiny boli nainštalované tesne po revolúcii v roku 1989. Českí a slovenskí vežoví hodinári ich opravovali v roku 2017.

"Po celý ten čas sme ich mali na diaľkovom monitorovaní, dodávali sme im presný čas, prostredníctvom našich serverov," vysvetľuje Pavel Novák.

Zastavením vežových hodín však riskovali.

"Vedeli sme, že si tým ublížime, že pretrhneme väzby obchodné aj osobné. Keď sa situácia zmení a Rusi sa vrátia domov, budeme musieť tie hodiny znova spustiť," povedal Pavel Novák.

Vladimir Putin narušil mier v Európe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy