Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Známy ukrajinský režisér pricestoval na Slovensko z Azerbajdžanu. Jeho cieľom je Kyjev, kde chce bojovať
Zdielať na

Známy ukrajinský režisér pricestoval na Slovensko z Azerbajdžanu. Jeho cieľom je Kyjev, kde chce bojovať

SLOVENSKO/UKRAJINA / Mal režírovať operu v Azerbajdžane, namiesto toho sa vracia na Ukrajinu, aby bojoval. Známy ukrajinský režisér Mikola Tretjak počas uplynulých dní nepočúval hudbu, ale zvuky bombardovania, ktoré mu posiela jeho manželka z Kyjeva. Nespal už viac ako tri dni a netuší, čo ho čaká, keď sa vráti domov. No presne vie, čo urobí.

"Veľa mojich kolegov, kamarátov bojuje už v domobrane. Musíme ochraňovať svoj dom, ulicu, svoje mesto, svoju vlasť. Chcem sa pridať k nim. Inú možnosť ani nemám," hovorí režisér Mikola Tretjak.

Pochopil to vo chvíli, keď mu jeho najbližší začali posielať to, čo od napadnutia Ukrajiny Ruskom počúvajú sediac v byte v Kyjeve.

Celú situáciu znáša ťažko, pretože deň predtým, ako sa začala vojna odletel za prácou do inej krajiny. Mal režírovať operu v Azerbajdžane a nevedel sa odtiaľ vrátiť na Ukrajinu, kde má mamu a celú rodinu. 

"Hodinu po pristátí v Baku sa začala u nás doma vojna. 26. som mal hneď letieť späť ale na letisku som len sledoval, ako sa všetky lety na Ukrajinu rušia," pokračuje Mikola. 

Začal hľadať pomoc a našiel ju u svojich dvoch kamarátov, s ktorými študoval v Kyjeve herectvo. Jedným z nich je Michal Hudák.

"Volal som im, že chlapci, som v kaši, skúste niečo vymyslieť a oni vymysleli," hovorí režisér.

"Všetky sily, ktoré sme mohli nejakým spôsobom zmobilizovať sme dali do akcie," povedal herec Michal Hudák.

Tretí z kamarátov, ktorý žije a má divadlo v Barcelone vybavil letenky a dostal Mikolu z Baku cez Istanbul do Viedne. "Kde ho preberám už ja a snažím sa nejakým spôsobom mu momentálne ponúknuť všetko pohodlie, aké sa dá. Zatiaľ vieme, ako sa dostane po hranicu. Hľadáme v tejto chvíli moment, ako ho dostať čo najskôr do Kyjeva," pokračuje Michal Hudák.

"Zatiaľ čo mnohí utekajú z Kyjeva, tak on sa vracia priamo do jamy levovej," povedal herec Hudák. S Michalom sa Mikola stretol po takmer desiatich rokoch a ani jeden z nich netušil, že to bude za takýchto okolností.

"Snažím sa analyzovať celú záležitosť, dalo sa čakať, že k tomu so strany toho, ktorého meno nie je hodné vyslovenia, dôjde. Nemá žiadne zábrany. Je to bandita a my s ním musíme ako s banditom zaobchádzať," doplnil Mikola.

Na čom sa chce ukrajinský režisér, ktorému na slovensko-ukrajinské hranice pomohla Televízia JOJ, aktívne podieľať.

"Ja si ho neviem predstaviť so zbraňou v ruke, je to jeden z najmierumilovnejších ľudí, akého poznám. Ale práve som sa dozvedel, že ako záložník je sniper- ostreľovač," hovorí Michal Hudák.

Ako ďalej pokračoval príbeh ukrajinského režiséra sa dozviete zajtra, 28.2. v Ranných novinách, ktoré štartujú o 6:15.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy