Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Joe Biden formálne schválil nasadenie ďalších vojakov v Európe
Zdielať na

Joe Biden formálne schválil nasadenie ďalších vojakov v Európe

Archívna reportáž

BRATISLAVA /  Americký prezident Joe Biden formálne schválil ďalšie nasadenie amerických vojakov vo východnej Európe a očakáva sa, že Pentagon v stredu, 2. februára, oznámi, že jednotky rozmiestnia v najbližších dňoch. Na svojej webstránke o tom informuje televízia CNN,

Pre CNN to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia s tým, že nasadenie je ukážkou podpory spojencom v Organizácii Severoatlantickej zmluvy, ktorí sa cítia ohrození ruskými vojenskými krokmi v blízkosti Ukrajiny. Pentagon by mal podľa očakávaní oznámiť nasadenie zhruba 2 000 vojakov do Poľska a ďalších niekoľko tisíc do juhovýchodných štátov NATO vrátane Rumunska, uviedli zdroje televízie.

Spojené štáty majú 8 500 vojakov na ich území vo zvýšenej pohotovosti pre prípad zvolania Síl rýchlej reakcie NATO. Aliancia s USA už majú v Európe desaťtisíce vojakov, ktorých môžu využiť na ďalšie nasadenie u východoeurópskych spojencov, pričom niektorí z čoskoro nasadených vojakov sú už rozmiestnení v Európe, uviedli zdroje CNN. Ďalší, ktorí prídu z USA, sú tí, čo sú vo zvýšenej pohotovosti. Jednotky budú pôsobiť na bilaterálnom základe so svojimi hostiteľskými krajinami, keďže NATO zatiaľ neaktivovalo mnohonárodné reakčné sily.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy