Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda schválila "Kilečko 2" strany SaS. Sulík plánuje podporiť uvoľnenie opatrení
Zdielať na

Vláda schválila "Kilečko 2" strany SaS. Sulík plánuje podporiť uvoľnenie opatrení

BRATISLAVA / Vláda schválila Kilečko 2. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík a štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Ján Oravec. Balík obsahuje 198 zlepšení pre podnikateľov.

Ján Oravec podľa Sulíka pripravoval balík Kilečko 2 a venoval tomu veľa času. Obsahuje 198 konkrétnych opatrení. "Je to zásluha Jána Oravca," povedal na úvod tlačovej besedy Richard Sulík.

"Vláda druhý balík schválila," potvrdil Ján Oravec. Zároveň poďakoval svojim kolegom. "Vláda tým, že tento balík schválila, vyslala pozitívny signál, že chce zlepšovať podnikateľské prostredie," vyhlásil Oravec. Opatrenia spadajú pod 12 ministerstiev a iných subjektov. Rokovali s tímami ľudí, ktorí mali k balíku čo povedať. 

"Náš tím prechádzal niekoľkokolovými rokovaniami. Po dlhom čase a mnohých mesiacoch som veľmi rád, že vláda napokon naše úsilie uznala," vyhlásil Oravec. Dodal, že tím začína pracovať na treťom balíku.

"Mali sme dnes na vláde prerušenie. Predtým, ako bol tento bod Kilečko 2 zaradený, premiér navrhol prerušenie," povedal Richard Sulík. Museli o formáte ešte diskutovať. Podľa Sulíka došlo k dohode. 

"Keď treba, vieme si sadnúť a nájsť riešenia," vyjadril sa Sulík. Podľa neho ustúpila každá strana v niektorých bodoch. Sulík vyzval podnikateľov a živnostníkov, aby im napísali, ak by mali dobrý tip.

Povinnosť testovania zamestnancov zrušili

"Omikron prichádza tak masívne, ale s pomerne nízkou intenzitou, že tie testovacie kapacít nie sú dostatočné," povedal. Dodal, že to bude na každého dobrovoľnosti. Testovanie zamestnancov ostalo na dobrovoľnom rozhodnutí.

"Hlavný hygienik musí napísať vyhlášku, ale de facto platí to, že testovanie zamestnancov vo firmách už nie je povinné," potvrdil Sulík. Debata bola podľa neho konštruktívna. Omikron sa podľa neho výrazne mení. 

"Štát jednak nebude preplácať zamestnávateľom testy a po druhé štát už ani nevyžaduje testovanie od zamestnávateľov," uviedol Sulík.  

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je podľa Oravca kľúčová a výhodná. "Kľúčovou odpoveďou pre udržateľnosť verejných financií sú reformy," povedal Oravec. Podľa Oravca zintenzívnia prípravy nových reforiem. "Dohodli sme sa tiež na tom, že proces, ktorý bol zablokovaný, odblokujeme a pokúsime sa prísť s reformami v najbližšom období," dodal Oravec.

Uvoľnenie opatrení Sulík podporí

"Omikron je nebezpečný vírus a umierajú na to ľudia. Na druhej strane vedia čítať, nech sa chráni každý sám," povedal Sulík v otázke opatrení. Každý si má podľa neho zvážiť, ako chce. Na stole majú byť podmienky. "Som a uvoľňovanie," povedal Sulík s tým, že treba podľa neho chrániť ekonomiku.

"Určite podporíme každé ďalšie uvoľnenie čohokoľvek," dodal minister hospodárstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy