Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Falošné očkovacie certifikáty: "Lukratívny biznis"?
Zdielať na

Falošné očkovacie certifikáty: "Lukratívny biznis"?

VSETÍN / ZLÍN / Až na vyše 20-tisícový úplatok si prišli pracovníčky očkovacieho covidového centra za to, že pre záujemcov zariadili certifikát bez toho, že by prešli očkovaním. Kriminalisti zistili desiatky falošne vydaných potvrdení. Teraz im hrozí až 5-ročné väzenie.

Falšovanie očkovacích certifikátov ako výnosný biznis?

Kšeftovanie s falošnými očkovacími certifikátmi za stá tisíce českých korún prešetrujú kriminalisti vo Vsetíne. Na očkovanie nechcem ísť, certifikát potrebujem. Nemožné? Podľa zamestnankyne očkovacieho centra vo Vsetíne a jej dvoch sprostredkovateliek to nebol žiaden problém. "Následne vyberali od záujemcov čiastky od dvoch až do sedem tisíc českých korún za jednu dávku. Evidovali záujemcov do príslušných systémov bez toho, aby títo uchádzači očkovanie absolvovali," informoval hovorca polície Vsetín Petr Jaroš. 

Obvinenie ich neminulo

To je realita Vsetínskeho očkovacieho centra. Dve zamestnankyne nemocnica v Zlíne už prepustila. "Oni sú momentálne podľa stanoviska polície obvinené, ale nie sú odsúdené, avšak v roku 2022 už ani jedna z nich nepracuje v nemocnici," oznámila riaditeľka nemocnice vo Vsetíne Věra Prousková. Bez očkovacieho certifikátu je život ľudí v Čechách do veľkej miery obmedzený. Bez dvoch dávok nemôžú do reštaurácie, kina, fitness centra, ani cestovať lietadlom, iba ak ochorenie COVID-19 prekonali. O falošné certifikáty je na čiernom trhu veľký dopyt naprieč celou Českou republikou. 

Za odmenu dostávali kozmetické balíčky

"Ženy túto činnosť vykonávali najmenej od septembra 2021 a certifikát tak získalo minimálne 74 ľudí v rámci Českej republiky. Vydaniu ďalších ôsmych falošných certifikátov zabránili vyšetrovatelia zo Vsetína," potvrdil Jaroš. Sprostredkovateľky natiahli od záujemcov dáta do počítača. Za to dostávali kozmetické balíčky  za niekoľko tisíc českých korún. Zamestnankyne očkovacieho centra tak zlikvidovali očkovaciu dávku a vystavili certifikát. "Sú podozrivé zo spáchania trestného činu prijímania úplatku a falšovania a pozmeňovania verejnej listiny," uviedol Jaroš.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy