Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament stále bez podpredsedu: Koalícia by si želala návrat Juraja Šeligu
Zdielať na

Parlament stále bez podpredsedu: Koalícia by si želala návrat Juraja Šeligu

SLOVENSKO / Turbulentné politické obdobie sa ani novým rokom neskončí. Horúcich tém má koalícia na stole neúrekom a jednou z nich je aj to, kto zaujme ešte stále prázdnu stoličku podpredsedu parlamentu.

Juraj Šeliga sa funkcie podpredsedu parlamentu vzdal dobrovoľne po tom, čo bol bulvárom prichytený pri odchode z podniku v čase zákazu vychádzania, začiatkom mája 2021. "Samozrejme, že sa hanbím, ale aj politik je len človek," vyjadril sa vtedy Šeliga. Odvtedy je jedna stolička podpredsedu parlamentu prázdna. Kandidátom strany Za ľudí síce bol Tomáš Lehocký, to sa ale zmenilo rozpadom poslaneckého klubu Za ľudí v parlamente a odchodom Lehockého spolu s krídlom Márie Kolíkovej do SaS. No a tu niekde začali spory o to, ktorá zo strán má právo na tento post.

"Nebudem komentovať koaličné spory, ktoré sa nás netýkajú," vyjadril sa aj poslanec NR SR z hnutia Sme rodina, Peter Pčolinský. Výsledkom je dnes stav, že vedenie parlamentu nie je kompletné a viacerí otvorene hovoria, že kompromisom priechodným v koalícii, by mohol byť návrat Juraja Šeligu. Zdá sa ale, že on sám sa späť do funkcie až tak nehrnie. "Nemám problém ani s kandidatúrou Juraja Šeligu, ale musí sa samozrejme dohodnúť koalícia," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Je to súčasťou väčšej dohody v koalícii, o tom, akým spôsobom sa upravia vzťahy medzi Za ľudí a SaS," vyjadril sa Šeliga. Taktiež minister financií Igor Matovič by Juraja Šeligu na tomto poste opäť rád privítal : "Určite by bol veľmi dobrým podpredsedom parlamentu, mohol by sa vrátiť."

"Budeme ho musieť presvedčiť, všetci chceme jeho návrat, no on sa hádže o zem, že nie," vyjadril sa aj Boris Kollár z hnutia Sme rodina. "Kiežby to bol najväčší problém v koalícii," dodal na záver Šeliga. Takýto návrat sa ale nie celkom pozdáva opozícii, či bývalým členom koalície. Podľa nich to síce je možno kompromis pre koalíciu, ale nie dobrý signál smerom k verejnosti. "Juraj Šeliga, ktorý je tu aj s troma poslankyňami aj s cestou, si myslím, že nemá žiadne právo, aby zastával post podpredsedu parlamentu," vyjadril sa aj Peter Pellegrini.

Ak sa teda Jurej Šeliga nenechá prehovoriť a v koalícii sa nenájde zhoda na inom mene, je možné i to, že kompletné vedenie parlamentu tu nebudeme mať do konca funkčného obdobia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy