Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kazachstan: Ruské vojenské zložky už dorazili
Zdielať na

Kazachstan: Ruské vojenské zložky už dorazili

KAZACHSTAN / Vojaci a policajti môžu spustiť paľbu bez varovania či upozornenia, uviedol prezident Kasym-Žomart Tokajev, nakoľko protivládne demonštrácie v krajine pokračujú. Prezident taktiež hovorí o domácom a zahraničnom terorizme v súvislosti s vlnou protestov. Dôkazy na to ale nepredkladá.

Alma-Ata pod paľbou

V najväčšom meste v krajine, Alma-Ata, je počuť streľbu, pričom prezident Kazachstanu tvrdí že poriadok je znova z veľkej časti nastolený vďaka tvrdému zásahu a potlačeniu protivládnych demonštrácií, informoval britský spravodajský portál BBC

Streľbu je počuť v blízkosti hlavného námestia Alma-Aty, ktoré sa stalo epicentrom protestov. Tie podnietilo stúpanie cien pohonných hmôt a palív. Minister vnútra potvrdil, že 26 "ozbrojených kriminálnikov" a 18 členov bezpečnostných zložiek bolo doposiaľ zabitých počas nepokojov. 

​Ruské ozbrojené zložky už dorazili do Kazachstanu na požiadavku prezidenta Kazachstanu. V krajine padol prístup na internet a iba málo nezávislých informácií v rámci tlače v krajine vychádza. Auto s miestnymi novinármi sa dostalo pod paľbu silových zložiek. Jeden novinár zranenia neprežil, bol zastrelený priamo za volantom, informovala sociálna sieť twitter

Vlnu protestov podnietilo veľké zdraženie kvapalného ropného plynu, na ktorý jazdí väčšina tamojších áut. Hnev ľudí je namierený proti bývalému prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi. Aj keď ten v roku 2019 odstúpil, jeho rodina naďalej ekonomicky ovláda krajinu. Protesty neutíchli ani po tom, čo aktuálny prezident Kasym-Žomart Tokajev ustúpil demonštrantom a odvolal vládu. Kazachstan je bývalou sovietskou republikou, v ktorej dominuje islam ako náboženstvo, má ale aj silnú ruskú národnostnú menšinu. Momentálne je krajina považovaná za autoritársky režim. Kazachstan disponuje bohatými minerálnymi zdrojmi, z čoho ide o tri percentá svetových zásob ropy, taktiež disponuje veľmi dôležitým sektorom uhlia a zemného plynu, čo sa týka svetového meradla. 

Protesty sú prezidentom vnímané ako akt terorizmu

Prezident Kasym-Žomart Tokajev taktiež povedal, že "20 000 banditov" napadlo mesto Alma-Ata. Z protestov obviňuje teroristov trénovaných v zahraničí, bez toho, aby svoje tvrdenie podložil dôkazmi. Cez televíziu prezident Kasym-Žomart Tokajev odkázal, že nemá v úmysle komunikovať s protestujúcimi, nazval taký skutok nonsensom, tvrdiac, že: "Aký typ diskusie môžeme viesť s kriminálnikmi a vrahmi? Musíme čeliť ozbrojeným a trénovaným banditom, ktorí sú miestni alebo aj zahraniční. Bližšie povedané s teroristami. Takže ich musíme zničiť, čo sa uskutoční čoskoro." Opozičné skupiny odmietli obvinenia z terorizmu, ktoré takto vládne štruktúry vyhlásili. 

Vyjadrenie vďaky Putinovi

Prezident Tokajev oznámil, že ruské vojenské sily zabezpečujúce mier, ako aj vojenské sily z okolitých štátov prišli do krajiny na základe jeho žiadosti. V krajine sú na dočasné obdobie, aby zabezpečili bezpečnosť a nastolili poriadok. Organizácia dohody o spoločnej bezpečnosti na čele s Ruskom a sídlom v Moskve má približne 2 500 vojakov v Kazachstane. Kazašský prezident vyjadril špeciálne poďakovanie ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, keďže mu na jeho požiadavku vyhovel a zaslal vojakov do Kazachstanu. Na spoločnej hranici stoja už kolóny vozidiel s armádnou technikou, zatiaľ čo na letisku v Alma-Ata pristávajú ruské vojenské špeciály.

Pri nepokojoch doteraz bezpečnostné sily zadržali viac ako 3 000 ľudí, pričom pri stretoch zomrela 18 policajtov či členov národnej gardy a ďalších vyše 700 utrpelo zranenia. Časť demonštrantov sa zabarikádovala v sídle miestnej televízie v meste Alma-Ata na centrálnom námestí. Námestie už obsadili vojaci a obrnené transportéry. Vládne sily podľa tamojšieho ministerstva vnútra kontrolujú všetky budovy štátnych úradov. Spoliehajú sa na pomoc ruských a bieloruských výsadkárov, ktorí ako prví dorazili do Kazachstanu.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy