Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozhodnutie poľského Ústavného súdu pobúrilo vysokých predstaviteľov EÚ
Zdielať na

Rozhodnutie poľského Ústavného súdu pobúrilo vysokých predstaviteľov EÚ

Archívna reportáž

VARŠAVA / Rozhodnutie poľského Ústavného súdu môže podľa viacerých predstaviteľov viesť až k odchodu krajiny z Únie. Poľský Ústavný súd spochybnil nadradenosť práva Európskej únie nad vnútroštátnymi zákonmi.

Ústavný súd v Poľsku rozhodol, že niektoré zákony Európskej únie, ustanovenia zmlúv o EÚ a taktiež niektoré rozsudky súdov EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Zároveň skonštatoval, že členstvo Poľska v EÚ a podpísanie zmlúv neznamená, že by súdy EÚ mali mať najvyššiu zákonnú právomoc, ani to neznamená, že Poľsko presúva svoju suverenitu na EÚ. Verdikt poľského ústavného súdu sa zrodil po mesiacoch súdnych konaní.

Predstavitelia dvoch zakladajúcich členských štátov Európskej únie vyjadrili obavy v súvislosti s poľským rozhodnutím, ktoré spochybňuje nadradenosť práva Európskej únie. Varujú, že dôsledkom môže byť až odchod Poľska zo spoločenstva 27 krajín.

Francúzsky minister pre európske záležitosti označil situáciu za veľmi vážnu

Clément Beaune povedal, že fakticky hrozí odchod Poľska z Európskej únie.

"Súčasná poľská vláda, ktorá konanie pred súdom iniciovala, sa zahráva s ohňom," tvrdí aj luxemburský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Jean Asselborn

Ursula von der Leyenová vyjadrila znepokojenie

Šéfka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová vyjadrila nad rozhodnutím hlboké znepokojnie. Prisľúbila, že Komisia rozhodnutie rýchlo preštuduje a rozhodne o ďalších krokoch. Vo svojej prvej reakcii von der Leyenová vyhlásila, aké sú hlavné priority.

 „Našou najvyššou prioritou je zabezpečiť, aby boli práva európskych občanov chránené a aby poľskí občania využívali výhody, ktoré im poskytuje členstvo v Európskej únii, tak ako všetci občania našej únie,“ povedala Leyenová.

„Občania Európskej únie, aj spoločnosti, ktoré v Poľsku podnikajú, navyše potrebujú právnu istotu, že pravidlá EÚ, vrátane rozsudkov Súdneho dvora EÚ (ECJ), sa v Poľsku dôsledne uplatňujú,“ zdôraznila šéfka komisie.

Súd rozhodoval o tejto otázke na žiadosť poľského premiéra Mateusza Morawieckého. Ten sa na ústavný tribunál obrátil v marci po tom, čo Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že právo Európskej únie je nadradené poľskej ústave.

"Verdikt Ústavného súdu potvrdil, čo doslova vyplýva z obsahu Ústavy Poľskej republiky. A konkrétne to, že ústavné právo má prednosť pred inými zdrojmi práva," vyjadril sa o rozsudku Mateusz Morawiecki.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn a taktiež šéf únijnej diplomacie Josep Borrell pripomenuli, že nadradenosť európskeho práva je zásadný pre európsku integráciu a spoločný život v Európe. Ide totiž o jeden z pilierov Európskej únie. Francúzsky minister Beaune taktiež označil krok ústavného súdu za súčasť dlhého zoznamu provokácií voči Európskej únii.

„Keď s niekým podpíšete zmluvu a poviete, že moje vlastné pravidlo, ktoré si určím, kedy chcem a ako chcem, má väčšiu váhu, než to, čo som podpísal s vami, potom už zmluva neexistuje. Takže je to veľmi vážne, pretože fakticky hrozí odchod,“ povedal Beaune.

Poľský ústavný súd sa kauzou začal zaoberať v júli, no rozhodnutie potom niekoľkokrát odložil. 

„Viete, že ľudia v Poľsku sú Európania a že chcú zostať Európanmi. Ale je potrebné úplne jasne povedať, že v určitom okamihu môže nastať zlom nielen z právneho, ale aj z politického hľadiska,“ konštatoval luxemburský minister Asselborn.

Poľská vláda v marci argumentovala, že Európsky súdny dvor vyhlásením nadradenosti európskeho práva nad poľskou ústavou prekročil svoje právomoci. Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro označil kritiku zo strany EÚ za „hybridnú vojnu“ proti poľskému právnemu systému.

Európska komisia v prvej reakcii na rozhodnutie poľského ústavného súdu konštatovala, že Európska únia je spoločenstvom hodnôt a právneho poriadku, ktoré sa musia dodržiavať vo všetkých členských štátoch. Dodala ,že práva Európanov, ktoré im vyplývajú zo zmlúv, sa musia chrániť bez ohľadu na to, kde v Európskej únii žijú.

Bývalý poľský premiér a niekdajší predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na nedeľný podvečer do centra Varšavy "Všetkých, ktorí chcú brániť európske Poľsko. Jedine spoločne ich môžeme zastaviť," napísal na Twitteri úradujúci predseda Občianskej platformy, najväčšej poľskej opozičnej strany a šéf Európskej ľudovej strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy