Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štrbské pleso už desiaty rok privítalo európskych lídrov
Zdielať na

Štrbské pleso už desiaty rok privítalo európskych lídrov

TATRY / Na Štrbskom plese začal desiaty ročník konferencie GLOBSEC Tatra Summit. Diskutovať o ekonomike počas pandémie príde približne 250 hostí. Medzi nimi aj náš premiér či generálny tajomník OECD.

Predovšetkým obnovou ekonomiky Slovenska aj Európy po pandémii sa na Štrbskom Plese zaoberá viac ako 250 účastníkov 10. ročníka konferencie Tatra Summit. Trojdňový program odštartoval krátko po 13:00 v jednom z miestnych hotelov. Pripraviť medzinárodnú konferenciu počas pandémie, na ktorej sa zídu politickí i ekonomickí lídri, nie je vôbec jednoduché. Všetci musia byť očkovaní. Personál, ktorí sa stará o účastníkov navyše ešte aj testovaný.

"Okrem toho, nad rámec opatrení, sme ešte otestovali okolo 400 ďalších ľudí, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú očkovaní. Išlo o podporný technický personál, čiže všetci čašníci, kuchári, recepčný personál v hoteli," priblížil Milan Solár, viceprezident nepolitickej mimovládnej organizácie GLOBSEC. Otestovaný musel byť aj personál vlaku vrátane rušňovodiča, ktorý viezol účastníkov konferencie z Bratislavy do Štrby. Rovnako sa budú môcť nechať v prípade záujmu otestovať PCR testom v mobilnej očkovacej jednotke aj účastníci konferencie po odchode z nej. Doplnil, že pandémia ovplyvnila aj zoznam hostí. Zo zahraničia ich prišlo oproti rokom pred začiatkom pandémie menej.

Hlavnou témou konferencie bola obnova ekonomiky Slovenska a Európy po pandémii a aj to, akým spôsobom ovplyvnila fungovanie v jednotlivých štátoch. Kríza spôsobila prerušenie sociálnych kontaktov, a tým pádom umelé vypnutie ekonomiky. "Teraz tu chcem opäť zdôrazniť úspešné príbehy krajín, ktoré dosiahli vysokú mieru zaočkovanosti. Už upúšťajú z opatrení a opatrenia nebudú predmetom ich diskusií. Ekonomiky sa vracajú späť do svojho tempa," povedal premiér Eduard Heger. Minister dopravy prišiel do Vysokých Tatier vlakom a zo Štrby na Pleso ho doviezol elektrobus. "Prišlo mi veľmi nepatričné, keď celý čas hovoríme o zelenej energii a o emisiách, aby sme do Popradu z Bratislavy cestovali lietadlom," doplnil Minister dopravy SR, Andrej Doležal.

Prišli aj hostia z USA, Belgicka, či Slovinska

Medzi účastníkmi tohtoročnej konferencie sú hostia zo Slovenska, Európy aj Spojených štátov amerických. Medzi najvýznamnejšie mená patrí nový generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann, ktorý prišiel na Slovensko vôbec po prvýkrát od svojho vymenovania. Rovnako prišli do Tatier aj guvernéri centrálnych baniek Belgicka a Slovinska. Pozvanie tiež prijala Beata Javorcik, hlavná ekonómka Európskej banky pre rekonštrukciu a development. Domácu politickú scénu reprezentuje premiér Slovenskej republiky Eduard Heger, ministri Ivan Korčok, Andrej Doležal, Richard Sulík či Vladimír Lengvarský, aj ministerky Veronika Remišová a Mária Kolíková. "Budeme sa pozerať na ten plán obnovy, akým spôsobom môže vláda a aj korporátny sektor na tom spolupracovať. Ako transformovať hospodárstvo Slovenska regiónov, aby bolo viac digitálne," vysvetlil Solár.

Podľa Solára sprevádzala prípravu konferencie neistota v súvislosti s vývojom pandémie. „Nevedeli sme, aká bude situácia v Popradskom okrese. Museli sme počítať s rôznymi alternatívami, mali sme aj krízový plán, pre prípad, že by bol Poprad čiernym regiónom,“ doplnil.

Hostia neprišli do regiónu Tatier náhodou. Aj cestovný ruch má obrovské problémy a tak budú diskutovať aj o jeho oživení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy