Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na podnet Šeligu začala francúzska prokuratúra konanie ohľadne Počiatkovej vily v Cannes. Počiatek reaguje
Zdielať na

Na podnet Šeligu začala francúzska prokuratúra konanie ohľadne Počiatkovej vily v Cannes. Počiatek reaguje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na podnet Juraja Šeligu začne francúzska prokuratúra konať ohľadne vily Jána Počiatka vo francúzskom Cannes.

Podľa Šeligu, poslanec nemá informácie o tom, že by začali slovenské orgány v tomto smere konať. "Považujem za úplne prirodzené, že keď sa dozvedeli o týchto podozreniach, tak zo zákona, tzv. ex-ofo mohli začať konať, nestalo sa tak," uviedol Šeliga. 

Šeliga spolu s kolegami zo svojho tímu si preštudovali francúzsku judikatúru a judikatúru Európskeho súdu ako aj francúzske daňové zákony. "V januári tohto roka sme pripravili rozsiahle podanie. Zozbierali sme informácie z verejne dostupných zdrojov o pánovi Počiatkovi. Toto všetko sme preložili do francúzštiny a podali sme to na prokuratúru v Cannes," dodáva Šeliga. 

Podľa Šeligu už prišla z francúzskej prokuratúry odpoveď, že vec prešetruje. "Francúzske orgány začali preverovať pôvod majetku Jána Počiatka, či nebol spáchaný trestný čin. že pán Počiatek pral peniaze a akým spôsobom si kúpil vilu a či neobišiel francúzske daňové zákony, lebo on tvrdí, že si na to zobral pôžičku," opísal Šeliga. 

"Ján Počiatek ako symbol skorumpovanosti vládnej strany Smer a tej garnitúry," uviedol na adresu Počiatka Matovič. 

Reakcia Počiatka

Počiatek za bývanie na riviére zaplatil viac ako tri milióny eur. Po zverejnení videa tvrdil, že financovanie vily na azúrovom pobreží financoval z väčšej časti pôžičkou. 

"Nemám vôbec problém s tým, že francúzska prokuratúra celú transakciu preverí. Dokonca som aj rád, pretože si neviem predstaviť, že záver ich prešetrenia bude nejaký slovenský zaujatý politik spochybňovať. Ja som si istý, že je celý transakcia úplne v poriadku a viem úplne všetko zdokladovať," uviedol pre TV JOJ Ján Počiatek. 

Televízia JOJ sa pokúsila skontaktovať s prokuratúrou v Cannes či so špeciálnym úradom, na ktorý prípad postúpila. Zatiaľ neúspešne. Ani samotní Matovič a Šeliga nevedia, čo Francúzi preverujú.  

Šeliga pripomenul, že po parlamentných voľbách 2020 sa čakalo, že slovenská prokuratúra bude v tejto veci konať, ale žiadny slovenský orgán tak neurobil. Šeliga preto s ďalšími kolegami zo svojho tímu pripravil rozsiahle podanie na základe verejne dostupných zdrojov, preložil ho do francúzštiny a odovzdal ho prokuratúre v Cannes. Pred pár dňami prišla odpoveď, že začali konať. "Toto je doťahovanie toho, čo bolo sľúbené pred voľbami. My to nemáme v rukách, má to v rukách francúzska prokuratúra,“ zdôraznil Šeliga. Narážal tým na video hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré urobilo počas volebnej kampane protest pred Počiatkovou vilou. Oblepilo ju plagátmi, že ide o majetok SR.

Televízia JOJ oslovila aj generálnu prokuratúru, či v bode s Jánom Počiatkom je začaté nejaké trestné konanie. 

Matovič chce zmenu zákona

Minister Matovič pripomenul, že v roku 2006 predstavitelia strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) sľubovali, že zmenia zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Podľa Matoviča však prijali takú zmenu, o ktorej Robert Fico (Smer-SD) vedel, že bude bezzubá a dodnes nikomu nebol na základe tohto zákona zhabaný majetok. Igor Matovič zdôraznil, že s koaličnými partnermi vedie debatu o sprísnení a sfunkčnení zákona o preukazovaní majetku. Podľa Matoviča sú tam niektorí koaliční  partneri, ktorí tomu nie sú náchylní. "Niektorí to vôbec neblokujú, niektorí s tým nemajú najmenší problém a niektorí, len čo som trošku tú tému otvoril, tak zrazu výhovorky, prečo nie," uviedol Matovič. Jedným dychom dodal: "nie, nie je to Boris Kollár. Viac vám už hovoriť nebudem." 

"My sme za to, aby sa sprísnil zákon o preukazovaní pôvodu majetku, preto lebo dnes je to taký gumený paragraf," hovorí minster hospodárstva Richard Sulík. "Sme pripravené o tom debatovať," uviedol minister práce Milan Krajniak. 

Ministerstvo spravodlivosti už zákon pripravuje. "Finalizujeme návrh riešenia aj pokiaľ ide o preukazovanie pôvodu majetku, s ktorým chceme najskôr oboznámiť partnerov na koaličnej rade. Je to pripravené, môže to byť prediskutované na najbližších stretnutiach koaličných partnerov," uviedol hovorca ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, Peter Bubla. 

Zoštátnenie vily sa nepodarilo 

Vládnej koalícii sa doteraz nepodarilo zoštátniť vilu exministra financií za Smer - sociálnu demokraciu (Smer-SD) vo francúzskom Cannes. Pred parlamentnými voľbami 2020 to sľubovali na Francúzskej riviére členovia hnutia OĽaNO. Minulý rok v januári počas kampane pred voľbami predstavitelia OĽaNO na čele Matovičom a Eduardom Hegerom zverejnili video, v ktorom protestujú pred vilou exministra Počiatka v Cannes. Vilu oblepili plagátmi s nápisom – Majetok SR. "Prišli sme sem symbolicky preto, lebo sme sa dozvedeli, že bývalý minister financií Počiatek si tu kúpil lukratívnu vilu v najlepšej štvrti v Cannes. Na ulici, kde domy stoja úplne v pohode dvadsať, tridsať, sto miliónov eur," povedal vtedy Matovič s tým, že vilu si kúpil človek, ktorý toľko peňazí nezarobil legálne.

Transparency International Slovensko (TIS) v júli 2020 na sociálnej sieti informovala, že francúzske úrady začali zverejňovať zmluvné ceny predaja nehnuteľností od roku 2014. Podľa TIS databázu údajov priebežne dopĺňali a pribudla tam aj cena Počiatkovho nákupu. „V novembri 2018 kúpil vilu v Cannes za 3,2 milióna eur. Má 9 izieb a 379 metrov štvorcových, plus pozemky okolo v rozlohe 1263 metrov štvorcových,“ uviedla TIS.

Ján Počiatek bol za stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) ministrom financií a dopravy. Z politiky odišiel v roku 2016.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy