Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Českej republike sa začali voľby. Zeman volil na zámku v Lánech
Zdielať na

V Českej republike sa začali voľby. Zeman volil na zámku v Lánech

BRATISLAVA / Českú republiku od piatkového popoludnia čakajú voľby do snemovne. Rozhodujú aj o tom, ako bude vyzerať nová vláda- Svojimi hlasmi ovplyvnia aj to, čo prinesú ďalšie zákony alebo akú podobu bude mať štátny rozpočet minimálne pre budúci rok. Určovať by to mohli zástupcovia 22 strán, hnutí a koalícií. Prah dolnej komory v roli poslancov prekročí 200 z 5 242 kandidátov.

Volebné miestnosti sa otvoria v piatok o 14:00 na takmer 15 000 miestach. Uzavrú sa o 22:00. V sobotu sa bude voliť od ôsmej do štrnástej. 

Hlasovacie lístky dostalo viac ako osem miliónov voličov do poštovných schránok. Kto ich neobdržal, môže si ich vyzdvihnúť vo volebnej miestnosti, kam patria podľa miesta bydliska. Mimo domovskú obec ich dostanú od volebných komisárov tam, kde budú hlasovať s voličským preukazom. Do volebnej miestnosti si ľudia musia vziať so sebou občiansky preukaz alebo cestovný pas kvôli overeniu totožnosti. Bez toho im neumožnia hlasovať. 

Len pár dní pred voľbami novinári z portálu investigace.cz zverejnili takzvané Pandorra papers, v ktorých sa píše, ako nadobudol Andrej Babiš majetok neďaleko francúzskeho Cannes. Babiš to najskôr popieral, neskôr ale priznal.

Premiér Andrej Babiš volil spolu s manželkou na mestskom úrade v Lovosiciach. Novinárom následne povedal, že považuje tohtoročné voľby za najdôležitejšie v histórii Českej republiky. Zopakoval, že kandiduje naposledy. Na mieste čakali Babiša priaznivci aj odporcovia. Súčasne s premiérovým príchodom okolo mestského úradu prešlo aj auto s projekciou, kde na videu ľudia hovorili o svojich blízkych, ktorí zomreli na koronavírus a vinu pričítali aj Babišovej vláde. Niektorí ľudia pred úradom premiéra nazývali napríklad zlodejom, iní mu priali šťastie.

"Do nepokojného obdobia potrebujeme stabilitu. Nemali by sme teraz meniť vládu, aby sa päťkoalícia dohadovala, kto bude aký minister," povedal Babiš. Päťkoalíciou myslel vládu zloženú z dvoch predvolebných zoskupení (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Pirátov a STAN. "Keď nastúpia, mali by veľké problémy sa zorientovať v problematike. Kontinuita je dôležitý," poznamenal Babiš. 

Kampaň bola podľa českého premiéra Babiša náročná a bolo v nej plno dezinformácií. "Debát bolo nekonečné množstvo. Som strašne rád, že už to skončilo a konečne sa dnes vyspím a budem s rodinou," poznamenal Babiš. 

Zeman v zlom zdravotnom stave

​Agentúra ČTK informovala, že úrad prezidenta Miloša Zemana zrušil účasť na nedeľnej povolebnej debate. Dôvodom sú zdravotné problémy. Na svojej webovej stránke to uviedla CNN Prima News. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček nevylúčil ani odloženie avizovanej nedeľnej schôdzky s predsedom hnutia ANO a premiérom Andrejom Babišom. 

"Pána prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, ktorý je ošetrujúcim lekárom pána prezidenta. Pán profesor odporučil pánovi prezidentovi, aby obmedzil pracovné aktivity, ktoré má naplánované. Pána prezidenta to nesmierne mrzí, musí zrušiť účasť v nedeľnej Partii na Prime," citovala televízia Ovčáčka. 

Miloš Zeman volil na zámku v Lánech

Už volia aj Česi na Slovensku

V piatok a v sobotu sú české parlamentné voľby. Svoje právo môžu uplatniť aj českí občania na Slovensku, a to na ambasáde v Bratislave. Predbežný záujem prejavilo vyše 500 ľudí, a už krátko po začiatku hlasovania sa utvoril menší rad. Medzi prvými volil aj český veľvyslanec v SR Tomáš Tuhý (na snímke).

noviny.sk

​Pozrite si aj rozhovor s politologičkou Anetou Világi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy