Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Hamran obhajuje návrat obvinených vyšetrovateľov NAKA. Nevidí dôvod na to, aby nepracovali
Zdielať na

Hamran obhajuje návrat obvinených vyšetrovateľov NAKA. Nevidí dôvod na to, aby nepracovali

BRATISLAVA / Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran podporil vyšetrovateľov NAKA, ktorí boli pôvodne zadržaní. Považuje ich za poctivých policajtov a zdôraznil, že nebol dôvod na to aby boli postavení mimo služby. Štyria vyšetrovatelia sa tak vrátia na svoje miesta a budú pracovať na tých istých prípadoch ako pôvodne aj napriek tomu, že obvinenie stále nebolo zo strany prokuratúry zrušené. Policajný prezident zdôraznil, že konflikt záujmov tu neexistuje.

Hamran uviedol, že sa stotožňuje s rozhodnutím súdu a nevidí dôvod prečo by mali byť vyšetrovatelia stíhaní a považovaní za zločincov. "Nevidím dôvod prečo by mali byť títo muži ponechaní mimo výkon, ak o to majú záujem," povedal Hamran. 

Aktuálny policajný prezident kritizuje zastieracie manévre. "Chcem aby sa Slovensko konečne oslobodilo od ľudí, ktorí potápajú krajinu. Táto krajiny by sa mala očistiť od mafie," komentoval. Podľa neho nie je dôležité či boli zadržaní alebo vo väzení dôležité je to, či daný skutok spáchali. "Pýtam sa, kde sú všetci tí svedkovia, ktorí boli v tejto kauze spomínaní," uviedol. 

​Hamran sa verejne zastal obvinených vyšetrovateľov NAKA. "Nie je dôvod na to, aby príslušníci neboli postavení mimo služby. Teraz na to dvojnásobne nie je dôvod,“ povedal. Štvorica vyšetrovateľov sa vrátila do práce. Momentálne sa ešte čaká na rozhodnutie, ktoré viedlo súd k tomu, aby oslobodil štyroch vyšetrovateľov NAKA. "V priebehu budúceho týždňa sa dozvieme výsledok. Každý štatutár by si mal upratať pred svojim prahom. Toto je pre mňa kľúčové," dodal. 

"Rešpektujem inšpekciu, ktorá kontroluje políciu. Avšak, aj tam pracujú ľudia, ktorí zahmlievajú a zasahujú do vyšetrovania. Treba ale čítať medzi riadkami," komentoval možné polemiky o oslobodení štyroch vyšetrovateľov NAKA. 

Je potrebné zvýšiť dôveryhodnosť polície

Hamran sa vyjadril aj k nedôvere ľudí v policajný zbor. "Za to, že nám ľudia nedôverujú nemôžu politici. Sami si za to môžeme, pretože policajní funkcionári otvorili dvere politikom. Polícia potrebuje rekonštrukciu, inak nikdy nebude objektívny. Som pripravený čistiť policajný zbor, tam je potrebné upratať od zhora dole. Momentálne pripravujem reformu," komentoval situáciu v policajnom zbore. 

Policajný prezident hovorí aj o potrebe zvýšenia dôveryhodnosti v políciu. "Ak sa nezmení vzťah medzi občanom a policajtom, tak to nemá význam. Občania musia cítiť podporu od polície, pretože polícia tu nie len na pokutovanie. Ak to nieto v policajnom zbore necíti takto, tak nech sa zamestná niekde inde," komentoval situáciu v polícii. 

Čistky nastanú aj v krajských policajných kruhoch 

"Policajný manažment je veľmi dôležitý, pretože práve ten je zodpovedný za všetko. Ak príslušníci kryjú zlodejov, tak niečo nie je v poriadku. Hovorí o tom, len to ako dopadli poslední policajní prezidenti. V posledných rokoch sa na výberové konanie nemohol prihlásiť niekto, kto nebol funkcionárom. Takto to ale nemá fungovať. Nechceme politiku v polícii, je čas oslobodiť ju," uviedol Hamran. Kritizoval aj výber nominantov a dosah oligarchov do radu polície. 

"Som za to, aby si svojich podriadených vyberal ich nadriadený. Čistky chcem robiť aj v krajských zboroch," uviedol na uvádzané zmeny v polícii. Podľa neho je korupcia nie len na riadiacich funkciách. "Aj ďalšie generácie majú právo na slušný život." 

"Výber riaditeľa NAKA som si riadne preklepol aj keď ho poznám roky. Zastávam ten názor, že tento výber by mal vykonávať policajný riaditeľ a nie politici. Nie som za to, aby sme boli len bábky politikov. Polícia má byť čistá a oslobodená od vonkajšieho vplyvu," komentoval o výbere riaditeľa NAKA. Hamran uviedol, že za odpolitizovanie zodpovedá policajný riaditeľ. 

"Riaditeľka NAKA Eva Kurrayová končí a na jej mieste bude momentálne dosadený Radoslav Kiss. Dlhodobo som ho preverovala  svoj výber som konzultoval s viacerými. Pre mňa je kľúčové to, že si ho vybrala odborná komunity," komentoval výber dočasného riaditeľa NAKA. Hamran uviedol, že personálne zmeny nekonzultoval s ministrom vnútra. "Ja som mu len uviedol ako som sa rozhodol, pretože mám jeho plnú dôveru" povedal. 

Chcem zotrvať v kresle policajného riaditeľa 

"Ak budem prezidentom nechcem byť veliteľom. Momentálne si myslím, že na toto miesto mám kvalifikáciu a tento post si vyžaduje veľa práce. Je dôležité pripomenúť v akom stave som prebral úrad. Som pripravený byť čestným policajným prezidentom," povedal na svoju možnú stálu funkciu. "Teraz je na mne hľadať ľudí, ktorí budú presadzovať spravodlivosť a budovať dôveru. Pretože policajt by sa nemal hanbiť za to, že nosí svoju uniformu, to by malo byť jeho pýchou," vyjadril sa k nedôvere, ktorú polícia má. 

"Reformy sa dotknú aj prezídia. Momentálne máme podstav, aj keď sme stále kritizovaní, že máme veľa policajtov. Požiadavky sa zvyšujú a my to nevieme pokrývať. Súvisí to aj s pandémiou, keďže niektorí občania napádajú lekárov a odborníkov. Máme slabé rezervy a musíme siahnuť aj po externých silách," komentoval absenciu policajtov na Slovensku.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy