Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky súd pre ľudské práva rozhodol. Za smrť Litvinenka je zodpovedné Rusko
Zdielať na

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol. Za smrť Litvinenka je zodpovedné Rusko

ŠTRASBURG / Rusko je zodpovedné za smrť bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka v jeho londýnskom exile v roku 2006. Vo svojom utorkovom verdikte to uviedol Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Niekdajší pracovník tajnej služby FSB a veľký kritik Vladimíra Putina bol otrávený vzácnym rádioaktívnym izotopom polónia 210. Moskva považuje závery súdu za neopodstatnené, o čom informovala ruská tlačová agentúra TASS odvolávajúca sa na hovorcu ruského prezidenta.

34-ročný Litvinenko už pred svojou smrťou z otravy obvinil šéfa Kremľu a britské vyšetrovanie neskôr preukázalo, že Putin schválil operáciu tajných služieb s cieľom zavraždiť ho. Bývalému agentovi sa podarilo do Veľkej Británie utiecť šesť rokov pred svojou smrťou, ktorú si privodil vypitím zeleného čaju otráveného polóniom v londýnskom hoteli Millennium. Tamojší vyšetrovatelia dospeli k záveru, že sa činu dopustili bývalý pracovník KGB Andrej Lugojov a ďalší ruský agent Dmitrij Kovtun, pod vedením nástupcu tajnej sovietskej polície - FSB. Kremeľ ale svoj podiel na Litvinenkovej smrti vždy popieral. 

"Rusko je zodpovedné za vraždu Alexandra Litvinenka v Spojenom kráľovstve. Súd zhliadol, že išlo o jasný prípad, v ktorom pán Lugovoj a pán Kovtun vystupovali ako agenti ruského štátu," znie vyhlásenie európskeho súdu. Moskva musí navyše podľa agentúry TASS zaplatiť vdove po Litvinenkovi viac ako 100 000 eur za "nemajetkovú ujmu".

Ruská strana však rozhodnutie súdu odmieta. "Európsky súd pre ľudské práva len ťažko môže mať nejakú právomoc alebo technologickú kapacitu disponovať informáciami o tejto záležitosti," povedal novinárom hovorca Kremľu Dmitrij Peskov. "Stále nie sú k dispozícii výsledky vyšetrovania, takže sú takéto obvinenia prinajmenšom nepodložené. Nie sme pripravení naslúchať takýmto rozhodnutiam," dodal.

Jeden z potenciálnych vrahov, Andrej Lugojov, ktorý bol rok po vražde zvolený za poslanca ruského parlamentu, označil verdikt za politicky motivovaný. "Myslím, že je to nesmierne idiotské a poškodzuje to povesť Európskeho súdu pre ľudské práva," vyjadril sa agentúre Reuters. Kauza Litvinenko sa znova dostala do povedomia spoločnosti po útoku nervovo paralytickou látkou na ďalšieho bývalého ruského agenta, Sergeja Skripaľa, a jeho dcéru v anglickom meste Salisbury v marci 2018.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy