Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kollár vyhlásil zotrvanie v koalícií. Za červenými čiarami si stojí
Zdielať na

Kollár vyhlásil zotrvanie v koalícií. Za červenými čiarami si stojí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci to v pondelok vyzeralo, že koalícia je blízko k odchodu hnutia Sme Rodina, po koaličných rokovaniach je všetko inak. Po slovensky povedané, ani táto koaličná kaša sa neje taká horúca, ako sa navarila. Boris Kollár na tlačovej besede následne oznámil, že hnutie ostáva v koaličnom štvorlístku.

Aj pondelkové rokovanie rady potvrdilo, že vládni predstavitelia sa v zásade vedia zatiaľ dohodnúť. Podľa Borisa Kollára v podstate riešili niekoľko desiatok návrhov zákonov, keďže niektoré z nich sú aktuálne na rokovaní parlamentnej schôdze. K tomu, či sa bude meniť koaličná zmluva, prípadne, či sa bude meniť prerozdelenie ministerstiev sa údajne ani nedostali.

"Zotrvávame, hnutie Sme rodina na našich pozíciach, nič sa nezmenilo,"  vyhlásil na tlačovej besede Boris Kollár. 

Kollár zároveň trvá ale na tom, že pre hnutie Sme rodina je zmena paragrafu 363 červenou čiarkou rovnako aj rozdelenie prokuratúry na generálnu a špeciálnu či bytie súčasťou expertnej skupiny. Na druhú stranu hnutie je ochotné podporiť konkrétne návrhy, ktoré vyjdu zo skupiny.

"Sú tam veľmi dobré návrhy s ktorými bez problémov budeme súhlasiť,"  poznamenal Kollár.

 SaS a OĽaNO pritom hodnotia koaličnú radu konštruktívne s tým, že ak Sme rodina bude mať problém podporiť zmeny v rámci právnych predpisov, aby sa upokojila a sprehľadnila situácia v bezpečnostných zložkách, tak môže z koalície odísť. Vylúčenie však dokáže akceptovať.

"Rešpektujeme to, keď k tomuto dôjde, a nás vylúčia, pôjdeme si sadnúť do opozičnej lavice," poznamenal na tlačovej konferencií s tým, že pokiaľ sa nepodarí hnutiu presadiť nájomné byty či exekučná amnestia, "budú sa porúčať sami".

"O tom predsa hovoríme posledných 5 rokov, že systém treba zmeniť a vystužiť. Teraz máme na to mandát od občanov. Kedy inokedy, keď nie teraz," myslí si Veronika Remišová. 

"Ak sa nepridá náš koaličný partner k tomu, tak podľa mňa je to jasná odpoveď,"  uviedol šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Nájomné byty pritom nekritizujú len odborníci, či koaliční partneri. Systém nájomných bytov sa nepozdáva ani opozičnému Petrovi Pellegrinimu. "Je zase na zelenej lúke v Bratislave. Je to niečo, čo počíta s takými číslami, ktoré sú absolútne nereálne, pretože postaviť 25 000 bytov je už dávno za horizontom logického myslenia,"  uviedol Pellegrini.

"Na pánovi Pellegrinim to našťastie nestojí. Keby to malo stáť na ňom, tak nestoja v živote,"  poznamenal Kollár.


Z neustálych odložených odchodov Borisa Kollára si už ale žarty robí aj Robert Fico, čo mu ale vzápätí Kollár štipľavo vrátil. "Táto koalícia bude pokračovať s Borisom Kollárom lebo sa pokaká a pôjdu spolu ďalej. My to vôbec neriešime,"  uviedol Fico.

"Jediný, kto tu je pokakaný je Robert Fico, a ten smrad necítiť len na jeho tlačovkách, ale už sa šíri plénom celej Národnej rady," zareagoval na slová expremiéra Kollár.

Boris Kollár je ale presvedčený, že ak by odišiel, koalícia by dlho bez samotného hnutia nevydržala. Aký bude výsledok sa zistí po tom, čo expertná skupina spíše sumár návrhov. Isté však je, že Sme rodina sa týchto stretnutí nezúčastní a Kollár bude čakať na to, s akými návrhmi príde a ako sa budú dokázať pretaviť do konkrétnych návrhov.

Nateraz sa dá povedať, že napriek sporom a mediálnym prestrelkám koalícia pokračuje ako štvorlístok a najbližšie dni ukážu, ako to bude ďalej.

V budove parlamentu pritom pokračuje riadna schôdza. Poslanci majú na stole aj novely zákonov z dielne ministra školstva Branislava Gröhlinga. Zároveň sa očakáva aj zmena zákonov, ktorá má finančne pomôcť regiónom. Viac vo videu:

Najčítanejšie správy