Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Taliban chce prevziať moc. V Afganistane pomáha aj zdravotná sestra zo Slovenska, Korčok plánuje evakuáciu
Zdielať na

Taliban chce prevziať moc. V Afganistane pomáha aj zdravotná sestra zo Slovenska, Korčok plánuje evakuáciu

KÁBUL / Militantné hnutie Taliban onedlho vyhlási Islamský emirát Afganistan z prezidentského paláca v Kábule. Povedal to predstaviteľ hnutia, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemá oprávnenie informovať média.

Afganský prezident Ašraf Ghaní odletel z krajiny. Pre tlačovú agentúru Associated Press to uviedli dvaja afganskí predstavitelia. Správu o odchode Ghaního neskôr potvrdil šéf afganskej Rady pre zmierenie Abdulláh Abdulláh. Bojovníci Talibanu v nedeľu vstúpili do predmestí Kábulu, ale najprv zostali mimo centra mesta. Medzitým vyjednávači Talibanu rokujú o odovzdaní moci.

Hnutie Taliban v rámci ofenzívy na území celého štátu, ktorá trvá len trochu dlhšie ako týždeň, porazilo alebo získalo na svoju stranu alebo donútilo afganské bezpečnostné sily na útek, hoci mali čiastočnú leteckú podporu zo strany americkej armády.

Rýchlosť ofenzívy Talibanu mnohých šokovala a vyvolala otázky, prečo sa afganské sily rozpadli napriek tomu, že ich armáda USA roky cvičila a vynaložila na to miliardy dolárov. Len pred niekoľkými dňami americká armáda odhadovala, že afganské hlavné mesto sa pod tlak povstalcov dostane až o mesiac.

V Afganistane je aj zdravotná sestra zo Slovenska

Na území Afganistanu sa aktuálne aj Slovenka, ktorá pracuje pre organizáciu Lekári bez hraníc. Podľa organizácie by mala byť v poriadku. "Môžem potvrdiť, že momentálne máme medzi terénnymi tímami kolegyňu zo Slovenska, ktorá práve pracuje ako zdravotná sestra. Môžem potvrdiť, že momentálne nemáme žiadne správy, že by ktokoľvek z nášho tímu, či už z medzinárodného alebo miestneho personálu utrpel akékoľvek zranenia, alebo by bol v akomkoľvek ohrození. Projekty sú momentálne stabilizované.  Čo sa týka miesta, kde pracuje, tak podľa mojich posledných informácií bola naposledy v meste Laškar Gáh, kde sa venovala práci v našej klinike. Jej hlavnou náplňou bolo poskytovanie traumatologickej starostlivosti a vojnovej chirurgie," informoval hovorca organizácie Tomáš Bendl pre spravodajský portál Noviny.sk. Lekári bez hraníc zatiaľ nemajú v pláne sa sťahovať. Všetkých 5 projektov majú v pláne udržať. "Uvedomujeme si, že situácia sa vyvíja z hodiny na hodinu, nemôžeme vylúčiť, že scenár evakuácie neprebehne," dodal Bendl. Podľa piatkových informácií ministerstva zahraničných vecí sa v Afganistane nachádzajú traja Slováci. 

Slovensko vyšle vládny špeciál

Informácie o vstupe Talibanu do hlavného mesta Afganistanu Kábulu sú veľmi zlou správou pre mier, stabilitu a bezpečnosť Afganistanu aj celého regiónu. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV SR). Podľa Korčoka sú informácie zároveň aj zlou správou pre takmer 20-ročné slovenské pôsobenie v Afganistane pri jeho obnove a pomoci obyvateľom viesť dôstojný život.

„Dnes som v myšlienkach s tými najzraniteľnejšími – so ženami a dievčatami v Afganistane. Ich sloboda po rokoch, keď opäť mohli chodiť do školy, pracovať a uplatniť sa v spoločnosti, je v obrovskom ohrození. A rovnako so všetkými občanmi Afganistanu, ktorí sú vystavení ohrozeniu vlastných životov a čelia teroru,“ povedal Korčok. Podľa šéfa diplomacie Slovensko ako súčasť demokratického sveta nemôže akceptovať žiaden režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci, a ktorý má ako pracovnú metódu zabíjanie a masívne porušovanie ľudských práv a slobôd.

Korčok dodal, že Slovensko apeluje na všetkých aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu a zaručili práva pre všetkých obyvateľov Afganistanu.

Neskôr minister uviedol, že Slovensko plánuje evakuáciu pomocou vojenského špeciálu.  "Našou úlohou je bezpečná evakuácia občanov SR nachádzajúcich sa v Afganistane, Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR a prípadnú zvyšnú kapacitu poskytneme spojencom v rámci EÚ a NATO," uviedol Korčok.

Mimoriadne zasadne aj britský parlament

Britskí poslanci sa vrátia zo svojich letných dovoleniek do parlamentu, aby diskutovali o zhoršujúcej sa situácii v Afganistane. Parlament sa zíde na jeden deň v stredu, aby debatoval o reakcii vlády na krízu. Premiér Boris Johnson okrem toho v nedeľu zvolal rokovanie vládneho výboru pre núdzové situácie, keďže militantné hnutie Taliban vstúpilo do afganského hlavného mesta Kábul.

Rovnako ako ostatní členovia NATO Británia začala sťahovať svojich zvyšných vojakov z Afganistanu po tom, ako americký prezident Joe Biden v apríli oznámil, že USA z Afganistanu odídu do 11. septembra. Nedeľník Sunday Telegraph informoval, že britský veľvyslanec v Afganistane Laurie Bristow z krajiny odletí do pondelka večera. Britský rezort zahraničia sa odmietol k tejto správe vyjadriť.

Britské ministerstvo obrany ešte minulý týždeň uviedlo, že Británia vyšle do Afganistanu 600 vojakov, aby pomohli s evakuáciou britských občanov a Afgáncov, ktorí pracovali pre britské sily. Mnohí britskí poslanci kritizujú Johnsonovú vládu, pretože podľa nich ponecháva Afganistan svojmu osudu. Minister obrany Ben Wallace však pre nedeľník Sunday Telegraph napísal, že "Afganistan nezrádzame". Konštatoval, že Británia oslovila iných spojencov v rámci NATO a navrhla prevzatie misie USA, ale nikto nebol ochotný to urobiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy