Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Slováci na dovolenkách v zahraničí: Ako to vyzerá v Španielsku, Turecku, či Chorvátsku?
Zdielať na

Slováci na dovolenkách v zahraničí: Ako to vyzerá v Španielsku, Turecku, či Chorvátsku?

BRATISLAVA / Letná sezóna je takmer v polovici. Cestovateľský semafor dovoľuje cestovať takmer do každej krajiny. Opýtali sme sa Slovákov, aká je dovolenka v zahraničí po pandemickom roku vo vyhľadávaných destináciách.

Lietadlom alebo autom

Podľa profesora Krčméryho je najbezpečnejším riešením vycestovanie autom. Slováci potvrdili, že aj letecká doprava sa dá zvládnuť plynulo, ak máte všetky potrebné formuláre. "Na letisku vo Viedni kontrolovali zaočkovanie, respektíve testy. Pri vstupe do Talianska nebola žiadna kontrola na letisku," konštatoval generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega, ktorý si vybral dovolenku v Taliansku.

Rezort alebo súkromné ubytovanie

Slovenka Lucia si pri výbere ubytovania zvolila skôr súkromnejšie ubytovanie mimo rezort. "My sme na jednom z Kanárskych ostrovov a sme ubytovaní na súkromí, čo sme aj vyhľadávali pred dovolenkou. Máme tu v areáli svoj obchod, kde keď ideme stretneme jedného či dvoch nakupujúcich a majú v interiéri poctivo rúška," opísala výhody súkromného ubytovania Lucia. Jozef Bednár, ktorý sa rozhodol pre Turecko si pochvaľoval rezort, do ktorého na začiatku dovolenky prišli a počas celého pobytu ostali v ňom. Moderátorka Andrea Pálffy - Belányiová si zvolila samostatný dom mimo hotelový komplex Francúzsku. "V hotelovom komplexe máme prenajatý dom, cestovali sme autom, zvolili sme tú najbezpečnejšiu variantu ako sa dá," okomentovala svoj výber moderátorka. 

​Viacerí dovolenkári, ktorí odišli na dovolenku mimo Slovenska sa zhodli na tom, že súčasťou batožiny má byť určite rúško. Výnimkou sú rezorty v Turecku. "V rezorte, ktorý sme si vybrali, museli byť všetci zamestnanci očkovaní, asi aj vďaka tomu hostia nemali prísnejšie opatrenia a mohli sme chodiť bez rúška," vyjadril sa Jozef Bednár, ktorý si dovolenku v Turecku chválil

ŠPANIELSKO: Španieli sú zodpovední aj v exteriéroch

Slovenku Luciu, ktorá navštívila Kanárske ostrovy prekvapila zodpovednosť Španielov. "V interiéri sú rúška povinné a ľudia ich tu nosia poctivo. Dokonca domáci aj v exteriéroch, aj napriek tomu, že je to len odporúčané." Ako príklad uviedla Lucia situáciu, ktorá sa stala na trhu. Množstvo domácich, ale aj turistov práve tento trh vyhľadáva a častokrát je tam väčšie množstvo ľudí. "Tam naozaj mali všetci do jedného rúška. Dvaja ľudia tam začali tancovať a rúška si dali dole a za chvíľu prišli policajti a slušne milo ich upozornili, aby si rúška opäť nasadili, keďže neboli dodržaných 1,5 metra rozostup," okomentovala dohliadanie opatrení. 

Na pláži sú rozmiestnené ležadlá v rozostupoch 2 metrov. Na niektorých miestach to dodržiavajú na iných si rozkladajú uteráky bez rozostupov. "Ešte pred dvomi týždňami bolo povinné nosenie rúšok aj na pláži, teraz už nemusia. Aj napriek tomu, veľa domácich ich nosí aj vonku," opísala  Kristína dodržiavanie opatrení, ale aj tých, ktoré sú len odporúčané. "Bary aj reštaurácie fungujú, oproti minulému roku predĺžili otvorenie do pol jednej rána. Minulý rok mohli byť bary iba do 22tej hodiny," opísala fungovanie prevádzok Slovenka Kristína, ktorá sa nachádza v Marbelle. Podľa jej slov aj miestni hovoria o veľmi malom záujme zahraničných turistov. 

TURECKO: Sme radi, že sme boli vonku, že sme zažili po ťažkých rokoch pocit normality

"Pred cestou sa deti, ktoré nie sú očkované otestovali antigénovým testom, zvyšní členovia sme očkovaní," vysvetlil kroky pred odletom Slovák Jozef Bendár. Na letisku v Bratislave všetky dokumenty kontrolovali. "Takisto nám kontrolovali aj dotazník, ktorý sa vypisuje na stránke tureckého ministerstva zahraničných vecí," doplnil Jozef. Na letisku v Turecku podľa skúseností Jozefa neboli kontroly. "Myslím, že sme prechádzali cez nejakú kontrolu, kde registrovali teplotu. Nebolo to individuálne, skôr skupinovo zaznamenali teplotu," konštatoval dovolenkár v Turecku.

Na hoteli testy či očkovania nekontrolovali. "Ako nám bolo povedané, Turecko celkovo v tých hoteloch uvoľnilo opatrenia a turisti nemusia nosiť rúška. To všetko sú rezorty, ktoré majú označenie Safetourism. Ak sa nemýlim, všetci zamestnanci toho komplexu sú povinné očkovaní a nosia rúška,"  doplnil Jozef Bednár. 

Rozdiel bol v stravovaní, kedy nebolo dovolené stravovať sa systémom švédskych stolov. "Jedlo nám vydávali spoza skla. Mal som pocit, že sa vďaka tomu menej plytvalo jedlom," vyjadril sa Jozef. V rámci hromadných podujatí sa rodina zdržala mimo nich, aj napriek tomu, že to bolo na amfiteátroch program pre deti. "Skôr sme si išli sami za programom a nevyhľadávali väčšiu spoločnosť." V amfiteátroch bolo naznačené sedenie s rozostupom, ale podľa slov Jozefa bolo toľko ľudí, že len málokedy to dodržali. 

"Sme radi, že sme boli vonku, že sme zažili po ťažkých rokoch pocit normality. Každopádne z nášho pohľadu platí, že nie je dôležitá dovolenka kde, ale a s kým," uzavrel cestujúci v Turecku. 

CHORVÁTSKO: Cítiť pandémiu všade. Na budovách a vchodoch sú upozornenia ako sa správať 

Top destináciou zostáva Chorvátsko. Slovákov tam v tomto období stretnete už vo väčšom počte. v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami sú ale vraj pláže v polovici júla poloprázdne. "Cítiť pandémiu všade. Na budovách a vchodoch sú upozornenia ako sa správať. V interiéroch aj naďalej treba mať rúška, na plážach je prázdno. V každom prípade je tu príjemne a cítime sa bezpečne," opísal svoj pobyt na ostrove Brač redaktor Adam Zavřel. 

"My sme išli do Chorvátska cez Maďarsko a kontrola bola rýchla a plynulá. Kolóny neboli," komentovala svoj presun redaktorka TV JOJ Mirka Štrbáková Urbanovičová. Odporúča zobrať si so sebou rúško. "V chorvátsku nás ani nekontrolovali, ale naozaj rúško musíte mať v kabelke a využívate ho často." 

SLOVINSKO: Na hoteli skontrolujú test alebo očkovanie a odovzdajú kľúče od izby

Slovenka Michaela, ktorá odišla do Slovinska na dlhší pobyt hovorí o uvoľnených opatreniach v krajine. "Čo sa týka hromadných podujatí v exteriéri, ľudia nemusia a ani nenosia rúška, ale ak ide o interiérovú kultúru - galérie, výstavy rúška sú povinné," 

Reštaurácie aj bary sú už v plnej prevádzke. Pri mori v Portoroži, či Pirani je tam viditeľný nárast návštevníkov. "Väčšinou sú ležadlá v rozostupoch, ale ľudia si aj tak uteráky dávajú kamkoľvek," opísala situáciu na plážach Michaela. Pri presune do hotelov alebo airbnb ubytovaní treba ukázať test, či očkovanie. "Treba sa preukázať PCR testom alebo antigénovým testom, až potom vám odovzdajú kľúče od izby alebo bytu. To isté platí aj pre Airbnb," vysvetlila systém Michaela. 

VEĽKÁ BRITÁNIA: Je tu citeľný pokles zahraničných turistov

V Brightone budú rušiť všetky Covid-19 opatrenia od pondelka, 19. júla. "Čo sa týka turizmu tak je rozhodne citeľný pokles zahraničných turistov. Väčšina turistov sú Briti z okolitých miest čo sem dorazia na jednodňový výlet," konštatovala Vanda, ktorá v meste už niekoľko rokov býva. "Život sa tu už postupne vracia do pred pandemických časov. Okrem nočných klubov sú už otvorené všetky prevádzky, a taktiež sa konajú vonkajšie podujatia so zredukovanou kapacitou. Všade stále platia rozostupy, ktoré nie sú vždy dodržiavané," uzavrela Vanda. 

FRANCÚZSKO: Prenájom domu v menej vyhľadávanej lokalite

Moderátorka Andrea Pálffy - Belányiová povedala, že v exteriéri sa už vo Francúzsku nenosia rúška. "V interiéroch sa rúška nosia. Čo je veľký rozdiel, či v obchodoch predavači alebo čašníci majú nasadené rúško a respirátor správne," zdôraznila moderátorka. "Je to tu príjemné, my sme v lokalite, kde nie je veľa turistov. Z môjho pohľadu je to bezpečné rozhodnutie cestovania," okomentovala výber dovolenky moderátorka Andrea Pálffy- Belányiová. Podľa jej slov je väčšina domácich očkovaná a vidieť, že dosah antivaxerov je tam omnoho menší ako na Slovensku. 

TALIANSKO: Pri vstupe do rezortu kontrolujú testy alebo očkovacie preukazy

"Pri vstupe do Talianska nebola žiadna kontrola na letisku," konštatoval generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega, ktorý si vybral dovolenku v Taliansku. "Očkovacie preukazy a negatívne testy nám opäť kontrolovali pri vstupe do rezortu. V rezorte sa rúška nenosia, ale dodržujú sa hygienické postupy, napríklad pri bufetových stoloch musia byť hostia obslúžení," opísal zmeny generálny riaditeľ Marcel Grega.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy