Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kiska definitívne končí v strane Za ľudí: Opäť sa chce naplno venovať Dobrému anjelovi
Zdielať na

Kiska definitívne končí v strane Za ľudí: Opäť sa chce naplno venovať Dobrému anjelovi

BRATISLAVA / Podnikateľskú kariéru rozbehol s predajom na splátky, z politickej kariéry ho dostali nezaplatené poplatky a nie je už ani radovým členom strany, ktorú zakladal. Andrej Kiska prestal platiť poplatky strane Za ľudí úmyselne, keďže sa vraj chce venovať len charitatívnej činnosti v Dobrom anjelovi. Svoj odchod z vedenia strany pred časom odôvodnil vážnymi zdravotnými problémami.

Domnienky o skončení Kiskovej politickej kariéry prišli už začiatkom roka, kedy bývalý prezident nezaplatil členský príspevok na rok 2021. Na druhú výzvu zaplatiť členské vraj reagoval s tým, že žiada, aby mu členstvo v strane bolo zrušené. Andrej Kiska uzavrel politickú etapu svojho života a paradoxne, napriek tomu, že on zariadil, že Robert Fico sa nestal ani prezidentom republiky, ani predsedom Ústavného súdu, práve líder Smeru zažíva preferenčnú renesanciu.

„Vzhľadom na to, že pokračuje v charitatívnych projektoch, chcel byť nestranný. Neviem teraz povedať, či sme mu to členstvo zrušili alebo sme to nechali na tom, že neuhradí členské a tým mu členstvo zanikne automaticky,“ uviedol pre portál Aktuality.sk bývalý vedúci strany Za ľudí Tomáš Lehotský. 

Kiska svoj konečný odchod obhajuje charitatívnymi činnosťami. "Po tom, ako som sa rozhodol uchádzať opätovne o funkciu predsedu správnej rady Dobrého Anjela som sa dohodol s p. Lehotským na tom, že ukončím členstvo v strane Za ľudí a nebudem už platiť príspevky. Od funkcie predsedu správnej rady sa očakáva apolitičnosť a nestrannosť," vysvetlil Kiska. 

​Kiskov pomalý koniec v politike

Keď v roku 2014 v prezidentských voľbách porazil Róberta Fica bol neznámym podnikateľom a nováčikom na politickej pôde. Kiska si za svojho pôsobenie v prezidentskom kresle "užil" viacero politických škandálov. Jedna z najslávnejších bol daňový podvod týkajúci sa Kiskovej rodinnej firmy KTAG, po čase sa tiež vyronili otázky ohľadom financovania jeho politickej kampane. 

Po skončení svojho prezidentského mandátu avizoval svoje stiahnutie z vrcholnej politiky. Kiska sa chcel venovať rodine a malému synovi, toto rozhodnutie zmenil po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pád vlády a práve táto udalosť dala Kiskovi impluz na vytvorenie novej politickej strany Za ľudí, kde spočiatku pôsobil ako predseda. Kiska sa po parlamentnom neúspechu svojej vlády pomaly stiahol z jej vedenia a na jeho miesto nastúpila Veronika Remišová, ktorú sám na toto miesto odporučil. Exprezident tento svoj krok obhajoval tým, že má zdravotné problémy. „Minulý rok operované srdce sa občas bezdôvodne stále silno rozbúcha a ukľudním ho len liekmi. Arytmia sa niekedy nepodarí odstrániť ani opakovanými zákrokmi,“ napísal na sociálnej sieti.

Kiska sa z vedenia strany stiahol prakticky hneď po voľbách. Odôvodnil to zlým zdravím, keďže mu na jeseň 2019 operovali srdce a celkovo za posledných päť rokov prekonal tri operácie. "Tie prieskumy ukazujú, že Za ľudí naozaj padá a s odchdom Andreja Kisku skončí aj strana," povedal Baboš. "Pán Kiska má nezastupiteľné miesto v strane ako zakladateľ, zvládli to aj ďalšie strany verím, že to zvládneme aj my," uviedla Remišová. 

Andrej Kiska bol po nástupe do funkcie prezidenta najpopulárnejším politikom, jeho sláva však vo výkone funkcie klesala a strana, s ktorou chcel ovládnuť politický priestor sa vo voľbách sotva dostala do parlamentu. Príčinou mohli byť aj kauzy okolo jeho osoby. Bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze aktuálne vypovedá, že za Kiskovou diskreditáciou stál práve Róbert Fico a vedenie polície, čo líder Smeru odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy