Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na NAKA bol vypovedať bývalý prezident Andrej Kiska. Výsluch sa týkal daňového podvodu
Zdielať na

Na NAKA bol vypovedať bývalý prezident Andrej Kiska. Výsluch sa týkal daňového podvodu

POPRAD / Bývalý prezident Andrej Kiska stále čelí obvineniu z daňového podvodu a v prípade sa naďalej koná. Kisku si v stredu, 17.marca, vyšetrovatelia pozvali na ďalší výsluch. Bývalý prezident je presvedčený, že ide o politickú kauzu a to napriek tomu, že už viac ako rok je strana, ktorú založil súčasťou vládnej koalície.

Dnes o desiatej prišiel Andrej Kiska na Národnú kriminálnu agentúru do Popradu. Čakalo ho vypočúvanie v kauze daňového podvodu.

Len pripomeňme, že vyšetrovateľ NAKA obvinil Andreja Kisku v decembri 2019 z pokračujúceho zločinu daňového podvodu. Skutok sa mal udiať v rokoch 2013 a 2014, kedy prebiehala predvolebná kampaň. Ako prezidentský kandidát si mal Andrej Kiska zaúčtovať náklady za kampaň do účtovníctva svojej spoločnosti KTAG a tým si znížil výšku dane. Daňová kontrola pochybenie potvrdila, Kiska chybu priznal, účtovníctvo opravil a dane doplatil. Preto celú kauzu považuje za vykonštruovanú. A jeho názor sa nezmenil ani po tom, čo nastúpila nová vláda. "Jedná sa o politický proces. Vyšetrovateľ ani prokurátor sa nezmenili. Sú to tí, ktorí nastúpili ešte za starých čias," povedal bývalý prezident Andrej Kiska. 

Andreja Kisku pravdepodobne čakajú vypočúvania aj v inej kauze. Podľa našich informácií sa polícia bude zaoberať aj prípadom prevodu pozemku napriek tomu, že o ňom už rozhodol súd. Išlo o lukratívny pozemok, o ktorom exprezident tvrdil, že mu patrí. Lekár Ján Frantz sa však obrátil na súd s tým, že skutočným vlastníkom je on. Sudca dal za pravdu lekárovi. Kiska je stále presvedčený o tom, že bol pri prevode oklamaný podtatranskou pozemkovou mafiou. "Viem, že sa tu diali veľmi zlé veci a ja som bol jednou z obetí týchto rôznych podvodov, ktoré sa tu diali, ale nemám ďalšie informácie," uviedol Andrej Kiska. Políciu však bude zaujímať, ako k prevodu došlo a kto za tým je. A s tým je spojená aj kauza s videami, na ktorých vystupuje exprezident a kde sa hovorí aj o pozemkoch. Tu zas práve Kiska podal trestné oznámenie. "Vypovedal som ohľadom zverejnenia videí, ale žiaľ, zatiaľ žiadne ďalšie informácie nemám," informoval Kiska. NAKA sa k dnešnému výsluchu a ďalším kauzám nevyjadrila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy