Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V USA si už prví slovenskí piloti vyskúšali let na stíhačke F-16. V roku 2023 ich budú riadiť na Slovensku
Zdielať na

V USA si už prví slovenskí piloti vyskúšali let na stíhačke F-16. V roku 2023 ich budú riadiť na Slovensku

TUSON / Prví štyria zo slovenských pilotov, ktorí sa pripravujú v americkom Tusone, už absolvovali na stíhačke F-16 svoj premiérový sólový let bez inštruktora. Ďalší šiesti naši letci sa vo výcviku k tejto méte blížia.

Už bývalá vláda Smeru, SNS a Mostu-Híd pochopila, že pri ochrane vzdušného priestoru sa nemôžeme spoliehať na staré ruské stroje, ktoré sa pravidelne kazia. Po sérii rokovaní preto podpísali dohodu s Američanmi. Jej súčasťou je nielen nákup štrnástich lietadiel F-16, ktorých dodávka je naplánovaná do roku 2024, ale aj spomenutý výcvik slovenských pilotov. "Ide o investíciu v objeme viac ako 1,6 miliardy eur," hovorí bývalý predseda vlády Peter Pellegrini. 

"Som presvedčený o tom, že v plnej miere zabezpečia zvýšenie obranyschopnosti Slovenskej republiky," uviedol bývalý minister obrany Peter Gajdoš. Modernizácia nášho stíhacieho letectva je nevyhnutná. Minister Naď krátko po nástupe do funkcie hovoril o poruchovosti starých ruských MIGov i o nedostatku pilotov, ktorí mali málo nalietaných hodín. "V priemere každých 50 minút máme poruchu na MIGu. Priemerný nálet bol tesne nad 40 hodín, a to bolo spôsobené technickým stavom lietadla a aj finančnými prostriedkami, a samozrejme, aj množstvom pilotov, ktoré máme k dispozícii." vysvetľuje minister obrany Jaroslav Naď.

V USA naši piloti začínajú na vrtuľových a podzvukových cvičných lietadlách, po úspešnom zvládnutí nasledujú F-16. Prví Slováci skončia prípravu v roku 2023 a posledná skupina sa má vycvičiť v 2028. "Dobrý pilot musí byť určite rozvážny, musí sa vedieť dobre rozhodnúť, nespanikáriť, a ma byť mať taký všeobecný prehľad, či už je to od geografie, aerodynamiky či metrológie," dodáva Marián Buľák, pilot vzdušných síl OS SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy