Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Senátori zvažujú žalobu na prezidenta Miloša Zemana. Dôvodom má byť kauza Vrbětice
Zdielať na

Senátori zvažujú žalobu na prezidenta Miloša Zemana. Dôvodom má byť kauza Vrbětice

Archívna reportáž: Útok vo Vrběticiach

PRAHA / Senátori zvažujú ústavnú žalobu na prezidenta Česka, Miloša Zemana. Dôvodom má byť kauza Vrbětice.

Hornú komoru senátori vyzvali k podaniu žaloby pre vlastizradu. Šéf senátu Miloš Vystrčil potvrdil pre portál novinky.cz, že dôvodom sú výroky prezidenta ku kauze Vrbětice. 

Senátorský klub strán ODS a TOP 09 na sociálnej sieti uviedol, že v utorok, 27.apríla, budú diskutovať o návrhu žaloby na prezidenta Miloša Zemana. "Kroky prezidenta republiky v posledných dňoch ukazujú, že prezident nekoná v záujme ČR,“ informoval v príspevku senátorský klub a zdôraznil, že "tieto kroky nie je možné prehliadať“.

​Pri výbuchu vo Vrběticiach zahynuli dvaja ľudia

Jeden sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie. Munícia uložená v ďalších skladoch bola z Vrbětic odvezená. Pri výbuchoch bolo zasiahnuté 1319 hektárov pôdy, z toho zhruba 341 hektárov priamo v areáli. Väčšinu pozemkov už majú späť v užívaní ich majitelia. V budúcnosti by mali získať všetky pozemky a objekty v areáli do svojho majetku Vojenské lesy a majetky ČR, ktoré na nich plánujú hospodáriť.

Česko vyhostilo diplomatov, Rusi českých zamestnancov na ambasáde

Česká republika vyhostila 18 ruských diplomatov, ktorých identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Rusko reagovalo a vyhostilo 20 zamestnancov českej ambasády. Ruská diplomacia vníma vyhostenie ruských diplomatov z Česka ako provokáciu. Dokonca za tým vidí americký vplyv. Obvinenia považujú Rusi za nepodložené a absurdné. 

"Podnikneme odvetné opatrenia, ktoré donútia autorov tejto provokácie pochopiť svoju zodpovednosť za zničenie základných bežných vzťahov medzi našimi krajinami," uvádza vo vyhlásení ruské ministerstvo. "Vo svojej snahe vyhovieť USA vzhľadom k nedávnym americkým sankciám proti Rusku české úrady prekonali aj svojich zámorských pánov," napísali vo vyhlásení. 

Rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov je snahou Západu odviesť pozornosť od aktivít organizovanej skupiny plánujúce prevrat v Bielorusku. Podľa agentúry TASS to dnes povedal šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zo zapojenia do tohto plánu obvinil americké tajné služby.

Slovensko a aj iné krajiny vyjadrili podporu Českej republike

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila podporu Českej republike pri vyhostení 18 ruských diplomatov. Vo svojom profile na sociálnej a mikroblogovacej sieti uviedla, že "Slovensko pri ČR stojí a podporuje jej prijaté kroky v tejto oblastiSlovensko pozorne sleduje podozrenie z podvratných akcií vedených zahraničím, ktoré vo Vrbeticiach spôsobili straty na životoch a obrovské škody,“ napísala. Pridali sa aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok a iní slovenskí politici. Slovensko v rámci podpory vyhostilo troch ruských diplomatov. Podporu prostredníctvom vyhostenia vyjadrili aj iné krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy