Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Prahe pred ambasádou Ruska sa zišlo niekoľko ľudí. Na mieste dohliada polícia
Zdielať na

V Prahe pred ambasádou Ruska sa zišlo niekoľko ľudí. Na mieste dohliada polícia

Zdroj: Polícia ČR

PRAHA / Premiér Andrej Babiš 17. apríla informoval o vyhostení 18 ruských diplomatov. Dôvodom je, že existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrbeticiach v roku 2014. O deň neskôr sa pred ambasádou Ruska zišlo niekoľko ľudí a na mieste bola polícia.

Na mimoriadnej tlačovej konferencii premiér Babiš vyhlásil, že Česko je zvrchovaný štát a musí na toto bezprecedentné zistenie reagovať. Ruskí politici v prvých reakciách označili tvrdenie českých vládnych politikov za absurdné a očakávajú odvetné kroky voči českým diplomatom. "Mrzí ma, že utrpia kvôli tomu česko-ruské vzťahy, ale Česká republika musí reagovať," zdôraznil minister vnútra Ján Hamáček, ktorý dočasne riadi ministerstvo zahraničných vecí. V stredu by sa mal stať novým ministrom Jakub Kulhánek. 

"Pred Ruskou ambasádou v Prahe dohliadame na neoznámené zhromaždenie," informovala polícia na sociálnej sieti. "Na mieste je niekoľko desiatok osôb s protichodnými názormi, preto dávame pozor, aby medzi nimi nedošlo ku konfliktu, "píše ďalej polícia. Ako uvádza, jedna osoba bola zaistená pre priestupok. 

​Pri výbuchu vo Vrběticiach zahynuli dvaja ľudia

Jeden sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie.

Munícia uložená v ďalších skladoch bola z Vrbětic odvezená. Pri výbuchoch bolo zasiahnuté 1319 hektárov pôdy, z toho zhruba 341 hektárov priamo v areáli. Väčšinu pozemkov už majú späť v užívaní ich majitelia. V budúcnosti by mali získať všetky pozemky a objekty v areáli do svojho majetku Vojenské lesy a majetky ČR, ktoré na nich plánujú hospodáriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy