Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prvá krajina, ktorá si odsúhlasila poskytovanie menštruačných potrieb ženám zadarmo, je Škótsko
Zdielať na

Prvá krajina, ktorá si odsúhlasila poskytovanie menštruačných potrieb ženám zadarmo, je Škótsko

Zdroj: ISIFA

EDINBURGH / Škótsko bude prvou krajinou, ktorá poskytne všetkým ženám bezplatný prístup k vložkám, tampónom a ďalším potrebám pre intímnu hygienu. Príslušný zákon dnes jednohlasne schválil miestny parlament. Podľa odhadov by malo opatrenie vyjsť na 9,7 milióna libier ročne ( viac ako 10 miliónov euro).

"Som hrdá, že som mohla tento prelomový zákon svojím hlasom podporiť," uviedla na twitteri škótska premiérka Nicola Sturgeonová. "Škótsko bude prvou krajinou na svete, ktorá poskytne zadarmo menštruačné potreby všetkým, ktorí ich potrebujú," dodala a označila zákon za dôležitý pre všetky ženy a dievčatá. Nový zákon zavádza právo na bezplatný prístup k vložkám, tampónom a ďalším hygienickým potrebám pri menštruácii.

Dostupné budú okrem iného na školách, na univerzitách, na úradoch a v ďalších verejných budovách. Za prijatie zákona dlhé roky lobovala poslankyňa Monika Lennonová. Dnes uviedla, že schválenie normy je prvým krokom na ceste k ukončeniu "stigmatizácie menštruácie" v škótskej spoločnosti. Ďalším krokom by podľa nej mala byť lepšia osveta na školách a lepšie podmienky pre ženy v práci. Lennonovej sa podarilo k podpore zákona presvedčiť všetky strany škótskeho parlamentu. Niektoré z nich sa pritom spočiatku zdráhali, pretože považovali odhadované náklady 9,7 milióna libier ročne (10 miliónov euro) za príliš vysoké a dosť možno aj značne podhodnotené.

Zákon poslankyne podporili aj rôzne občianske združenia a organizácie bujujúce za práva žien. Takzvaná menštruačné chudoba, kedy si ženy nemôžu dovoliť kúpiť každý mesiac hygienické pomôcky, podľa charitatívnych organizácií výrazne vzrástla počas pandémie covidu-19. Škótska poslankyňa Lennonová dúfa, že sa nový zákon stane vzorom aj pre ďalšie krajiny. Je totiž podľa nej "príležitosťou, ako zabezpečiť dôstojnosť všetkým ženám, dievčatám a ľuďom, ktorí menštruujú".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy