Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí tajní informovali rakúsku kontrarozviedku o atentátnikovi ešte v lete, niekde ale nastala chyba
Zdielať na

Slovenskí tajní informovali rakúsku kontrarozviedku o atentátnikovi ešte v lete, niekde ale nastala chyba

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov:

SLOVENSKO/RAKÚSKO / Pondelkovému teroristickému útoku vo Viedni sa dalo a malo predísť. Stačilo by, keby informácie slovenských bezpečnostných zložiek brali rakúske úrady vážne. Televízia JOJ má k dispozícii dokument, ktorý dokazuje, ako to s nákupom munície v Bratislave v skutočnosti bolo. Napriek poctivej výmene informácií rakúske orgány tragédii nezabránili.

"Dňa 21.7.2020 sa podľa zistených informácií snažili dve osoby pravdepodobne arabského, tureckého, resp. čečenského pôvodu v obchodoch so strelnými zbraňami v Bratislave kúpiť náboje do útočnej pušky. Tieto osoby používali osobné motorové vozidlo BMW bielej farby, rakúske EČV," uvádza sa v dokumente. 

​Dokument je napísaný na hlavičkovom papieri ministerstva vnútra. Národná kriminálna agentúra v ňom popisuje, čo sa dialo ďalej. "Všetky súvisiace informácie boli prostredníctvom národnej ústredne Europol zaslané dňa 23.7.2020 rakúskym orgánom pre informáciu," približuje dokument. 

Pravosť tohto dokumentu pre televíziu JOJ nepriamo potvrdilo aj slovenské ministerstvo vnútra. "Aj napriek tomu, že nejde o utajovaný dokument, polícia médiám tento materiál neposkytla. Ďalšie súvislosti preverujeme," informovala o dokumente hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Turosová. 

"Slovenská tajná služba rakúsku kontrarozviedku BVT o pokuse o nákup munície informovala, ale v ďalších krokoch sa zjavne v komunikácii niečo pokazilo," vyjadril sa rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. 

Vedela o ňom polícia aj tajné služby 

Čiže o teroristovi komunikovali ako policajti, tak aj tajné služby. Podľa nášho zdroja si dokonca poznatky v tejto veci vymieňali viackrát. Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu zistil, o koho ide. 10. septembra Europol našu kriminálku informoval, že mladíka identifikovali. Rakúšan, bytom vo Viedni, rakúskej polícii známy v súvislosti s terorizmom. V minulosti odsúdený na 22 mesiacov väzenia. Našli aj spomínané auto, ktorým sa do Bratislavy priviezol v sprievode komplica. Napriek šokujúcim zisteniam nezatkli ani jeho.

"Kvôli jeho radikalizácii boli proti nemu predtým vedené vyšetrovania. Pravidelne navštevoval mešitu, je prísne náboženský a má pozitívny vzťah k Džihádu a Islamskému štátu," upresňuje dokument. 

Slováci teda už v lete Rakúšanom atentátnika naservírovali na striebornom podnose. Tamojšie úrady to však nevyšetrili. Mladík bol pritom na slobode v podmienke. "Dnes sa objavila informácia, že sám minister sa o tejto informácií dozvedel z médií," povedal investigatívny novinár Christoph Lehermayr. 

Dodáva, že ľudia sú nahnevaní. Pýtajú sa, ako je možné, že napriek závažným informáciám zo Slovenska atentátnik svoj čin dokonal. "Trvalo len 24 hodín, že z tej pôvodnej pochvaly polície sa stala ostrá kritika práce ministerstva," dodal Christoph Lehermayr. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy