Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia má byť ešte vážnejšia. Čaká nás ťažká zima s covidom-19, odhadujú analytici
Zdielať na

Situácia má byť ešte vážnejšia. Čaká nás ťažká zima s covidom-19, odhadujú analytici

BRATISLAVA / Od začiatku pandémie každý deň vyhodnocujú, ako je na tom Slovensko, v ktorom okrese sa situácia zhoršila a čo môžeme očakávať, pokiaľ ide o počty pacientov v nemocniciach. Grafy a tabuľky dátových analytikov z projektu Dáta bez pátosu pozorne sledujú aj epidemiológovia.

Skupina dobrovoľníkov, analytikov, matematikov a programátorov sprístupnila svoje predpovede vývoja na základe oficiálnych údajov. "Z počtu 1 500, čo máme dnes hospitalizovaných, sa vieme ku koncu novembra dostať na 2 500 až 3 000 ľudí, čo je dramatické číslo a treba s touto predikciou pracovať," uviedol spoluautor projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák. 

Hovoria o tom, že naozaj treba rátať s tým, že situácia bude ešte vážnejšia. "Ten prediktívny model, ktorý my máme, hovorí o tom, koľko bude asi ľudí, ktorí budú pozitívne zistení, tak môže ich byť okolo 73-85 tisíc. A do nemocníc dôjde 8 000 ľudí. No, nie je dobrou správou, že asi 700 z nich zomrie," poznamenal Bošňák. 

Vyzývajú na čo najskoršie zverejnenie a prácu s presnými údajmi z plošného testovania. "Opatrenia, ktoré prijmeme dnes, zaúčinkujú asi o 4 týždne. Pripraviť sa na to môžeme tak, že zväčšíme kapacitu nemocníc, lebo oni prídu: Čadca, Orava, Bardejov, Sabinov, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Prešov, Prievidza," zhodnotil situáciu Bošňák. 

Jednou z mála istôt v súvislosti so šírením covidu-19 je to, že napriek relatívne veľkému počtu pozitívne diagnostikovaných ľudí cez antigénové testy máme k víťazstvu veľmi ďaleko. "Obávam sa, že objektívne čaká nás veľmi ťažký polkrok," poznamenal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). 

"Nemôžeme podľahnúť falošnej nádeji, preto podporujem všetky výzvy, ktoré vyzývajú k zodpovednému správaniu," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Druhá vlna trvá zhruba od augusta, bude s nami do decembra, januára, ale pravdepodobne to s tou druhou neskončí," dodal Bošňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy