Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Razia s názvom Očistec: Kto presne boli štyria zadržaní bývalí policajní funkcionári?
Zdielať na

Razia s názvom Očistec: Kto presne boli štyria zadržaní bývalí policajní funkcionári?

BRATISLAVA / Mali dohliadať na dodržiavanie zákonov, teraz skončili v putách. Medzi zadržanými osobami po policajnej razii s názvom Očistec sú aj štyria bývalí vysokopostavení policajní funkcionári. Pracovali na vrcholových pozíciach. Stoličky sa pod nimi začali otriasať po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Tibor Gašpar bol prezidentom policajného zboru od roku 2012. Kritizovaný bol najmä pre prepojenia na Bödörovcov. S vplyvným oligarchom blízkym Smeru Miroslavom Bödörom je rodina.

​V roku 2018 po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice volali po jeho odvolaní aj davy ľudí z protestov po celom Slovensku. Po troch mesiacoch z funkcie odstúpil. V roku 2019 vysvetľoval vyšetrovateľom lustrovanie takmer troch desiatok novinárov a ich rodinných príslušníkov.

Ani nie 24 hodín pred svojim zadržaním bol na Úrade špeciálnej prokuratúry. Podal trestné oznámenie na pre prípravu kriminalizácie jeho osoby. Súvisieť to má s výpoveďou Bernarda Slobodníka. "Čo ma mrzí je, že človek niekedy neodchádza s takou povesťou, ako by si predstavoval," povedal ešte v lete 2019. 

​Robert Krajmer šéfoval protikorupčnej jednotke Národnej kriminálnej agentúry. Po vražde novinára a jeho snúbenice čelil kritike pre svoju neodôvodnenú prítomnosť na mieste činu. Jeho manželka zas mala podnikať s Norbertom Bödörom a Zoroslavom Kollárom. Krajmera zadržala NAKA už v septembri tohto roku. Zásah mal súvisieť s kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne. O dva dni ho vyšetrovateľ prepustil na slobodu.

Peter Hraško bol najdlhšie pôsobiacim riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry. Do funkcie nastúpil v roku 2015 za prezidentovania Tibora Gašpara. Po Gašparovom odchode sa vo funkcii udržal už len pár mesiacov. Ku koncu roka 2018 odišiel z NAKA po výzve vtedajšieho policajného prezidenta Milana Lučanského. Dôvodom mali byť pochybenia pri prijatí anonymného trestného oznámenia na organizátorov pochodov Za slušné Slovensko. 

Bernard Slobodník sa v roku 2014 stal riaditeľom finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry. Ešte pred rokom 2012 daroval 11 tisíc eur strane Smer. Jeho meno sa objavilo aj v kauze Gorila pre jeho napojenie na talianskych podnikateľov. Niektorí z nich majú vzťahy na Vadalovcov, ktorí sú spájaní s talianskou mafiou. O Slobodníkovi si v Threeme písal aj Norbert Bödör s Mariánom Kočnerom. Vysvetľovať musel aj údajné styky s albánskou mafiou. Z funkcie odstúpil v roku 2019. Minulý týždeň vypovedal na špeciálnej prokuratúre a údajne spolupracuje s políciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy