Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Český súd sa zaoberal prvým prípadom porušenia karantény. Žena dostala niekoľkoročný trest
Zdielať na

Český súd sa zaoberal prvým prípadom porušenia karantény. Žena dostala niekoľkoročný trest

Archívna reportáž

ČESKO / V Česku padol historicky prvý rozsudok súvisiaci s porušením karantény a navyše v čase núdzového stavu. Žena, ktorá miesto izolácie vychádzala medzi ľudí a navyše bez rúška, dostala trojročnú podmienku.

Policajti si pre Renátu Gažovú prišli k jej domu zrejme po tom, čo ju udali jej susedia. Pred domom sa údajne pohybovala bez nasadeného rúška. Úrady to mali potvrdené hneď z niekoľkých zdrojov. "Dostatok dôkazov tam bol, inak by nedošlo k rozhodnutiu o vine," uviedla sudkyňa Ivana Šostáková.

Vôbec prvé porušenie karantény v čase núdzového stavu pred trestným senátom riešil súd v Novom Jíčíne na Morave. "Vina bola preukázaná, rovnako priznanie. Získali sme dôkazy a očakávame tiež výpoveď lekárky," povedala sudkyňa.

Porušila nariadenie hygienikov a vyšla medzi ľudí, napriek tomu, že trpela ochorením Covid-19. V čase, keď mala byť podľa hygienikov v izolácii, išla taxíkom do nemocnice vyzdvihnúť matku a pri tom sa ešte zastavila na nákupy. Podľa žalobcu porušila karanténne pravidlá.

Pretože Renáta Gažová nerešpektovala pravidlá v dobe núdzového stavu, hrozil jej až 8-ročný trest. Nakoniec dostala 3-ročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. "Páchatelka svoj čin oľutovala. Nemá zložitú minulosť, aby dostala nepodmienečný trest. Nenastal žiadny škodlivý následok," dodala Ivana Šostáková.

Rozsudok súdu v Novom Jičíne nie je právoplatný. Štátny zástupca si ponechal lehotu na možné odvolanie. "Určite budeme do budúcna vedieť, či je tento trest adekvátny alebo nie," doplnil štátny zástupca Rudolf Volek.

Česko bojuje s narastajúcim počtom nakazených. Viac sa dozviete v nasledujúcom videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy