Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Izrael ostreľoval Pásmo Gazy ako odvetu za vypustenie rakiet
Zdielať na

Izrael ostreľoval Pásmo Gazy ako odvetu za vypustenie rakiet

JERUZALEM/GAZA / Lietadlá Izraelskej armády v noci z utorka na stredu zasiahla ciele v palestínskom Pásme Gazy ako odvetu za raketový útok, odkiaľ radikálne zložky Hamásu v utorok odpálili niekoľko rakiet. Z Gázy ani z Izraela podľa agentúry Reuters nehlásia mŕtvych.

Izraelská armáda uviedla, že v noci z utorka na stredu podnikla asi desať náletov v Gaze, kde vládne radikálne islamistické hnutie Hamás. Operácia podľa Izraela bola odpoveďou na iniciálny útok z Gazy, pri ktorom radikálne zložky hnutia Hamás odpálilo 15 rakiet. Na Izraelskej hranici sa kvôli útoku rozozneli výstražné sirény.

Raketa vypálená z Gazy dopadla v utorok večer na prímorské izraelské mesto Ašdod, ktoré leží medzi Gazou a Tel Avivom. Zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia. Izrael uviedol, že ich protiraketová obrana zachytila osem rakiet vypálených z Gazy v stredu.

Pri dnešnom nálete, ktorý agentúra Reuters označila za odvetu, zasiahli izraelské lietadlá v Gaze dva ciele. Izraelská armáda uviedla, že medzi jej ciele v Gaze patrila výcviková základňa Hamásu a jeho továreň na výrobu výbušnín a zbraní.

Palestínske rakety na územie Izraela dopadli v deň, keď vo Washingtone zástupcovia Spojených arabských emirátov a Bahrajnu podpísali dohody o naviazaní plnohodnotných diplomatických vzťahov s Izraelom. Palestínci, ktorí sa usilujú o vznik samostatného štátu na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu a Gaze, považujú dohodu za zradu. Podľa prezidenta palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása, dohoda mier, bezpečnosť ani stabilitu neprinesie.

Hnutie Hamás v stredu podla agentúry AFP Izrael varovalo pred daľšou vojenskou eskaláciou. "Izrael zaplatí vysokú cenu za akúkoľvek agresiu proti nášmu ľudu," uviedlo ozbrojené krídlo Hamásu.

"Neprekvapuje ma, že palestínski teroristi zaútočili na Izrael pri tejto historickej udalosti," poznamenal Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred návratom z USA do Izraela. "Chcú tento mier zvrátiť. To sa im ale nepodarí (...) Zasiahneme všetkých, ktorí na nás vztiahnu ruku, a všetkých, ktorí nám podajú ruku v miere, oslovíme," dodal.

Ľady sa prelomili a zástupcovia Spojených arabských emirátov a Bahrajnu podpísali s Izraelom dohodu o naviazaní plnohodnotných diplomatických vzťahov. 
Analytici tvrdia, že pre Donalda Trumpa ide o veľký úspech v zahraničnej politike a bude z neho chcieť ťažiť v kampani do prezidentských volieb. Normalizáciu vzťahov arabských krajín so židovským štátom označil za začiatok "nového Blízkeho východu." Dohoda by podľa neho mohla znamenať ukončenie arabsko - izraelského konfliktu pod podmienkou, že Izrael ustúpi od jednostranného obsadenia západného brehu Jordánu. Palestínčania, ktorí na území žijú, to považujú za zradu. Mnohí vyšli protestovať do ulíc a z pásma Gazy bolo na územie Izraela vystrelených niekoľko rakiet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy