Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počas protestu v Bielorusku zadržali viac ako 400 ľudí
Zdielať na

Počas protestu v Bielorusku zadržali viac ako 400 ľudí

Archívna reportáž

Protesty v Bielorusku trvajú už od volieb.

MINSK /  V uliciach bieloruského hlavného mesta v nedeľu opäť protestovalo vyše 100-tisíc ľudí, ktorí žiadali odstúpenie autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka. Mnohí v dave, ktorý ľudskoprávna skupina Viasna odhadla na viac ako 150-tisíc, mali plagáty s heslami kritizujúcimi Rusko, odrážajúc obavy z dnešného plánovaného stretnutia Lukašenka s jeho ruským spojencom Vladimirom Putinom.

​Podľa ministerstva vnútra polícia v nedeľu v Minsku zadržala viac ako 400 demonštrantov. Ministerstvo tiež informovalo, že protesty sa konali aj v 16 ďalších mestách, vrátane Brestu, kde polícia proti niekoľkotisícovému davu použila vodné delo.

Bielorusi už vyše mesiaca protestujú proti výsledkom prezidentským volieb, ktoré podľa oficiálnych údajov vyhral Lukašenko s 80 % hlasov, čo však opozícia považuje za podvod. Počas víkendov ulice Minska pravidelne zaplavuje vyše stotisíc ľudí.

Putin a Lukašenko by sa mali v pondelok stretnúť v Soči, pričom podľa Kremľa by sa mali zhovárať o plánoch na integráciu a kľúčových obchodných a energetických projektoch.

V sobotu bieloruská polícia tvrdo zasiahla aj proti ženám, ktorých sa na pokojnom proteste v hlavnom meste stretlo asi 10-tisíc, pričom viac ako 70 z nich zadržali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy