Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lídri V4 sa stretli v Poľsku: Prebrali voľby v Bielorusku, otravu Navaľného aj následky pandémie
Zdielať na

Lídri V4 sa stretli v Poľsku: Prebrali voľby v Bielorusku, otravu Navaľného aj následky pandémie

LUBLIN / Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky mali mať dnes v poľskom Lubline rýchle, maximálne dvojhodinové rokovanie. Ako sa však ukázalo, bol to zlý odhad. Témy ako Bielorusko, Navaľnyj, ekonomické následky pandémie a silnejúca druhá vlna si vyžiadali oveľa viac času.

Nepokoje v Bielorusku, údajná otrava ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, plynovod Nord Stream 2 či pandémia koronavírusu, to všetko bolo predmetom piatkového stretnutia premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v poľskom Lubline.

Pomoc Bielorusku

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki v dialógu s náprotivkami z Česka, Slovenska a Maďarska poznamenal, že Poľsko má v prípade Bieloruska problém s dôveryhodnosťou. "Plne odsudzujeme akékoľvek represie či dokonca mučenie, ku ktorým v Bielorusku dochádza. Apelujeme na okamžité prepustenie politických väzňov," uviedol Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii.

Čech Andrej Babiš na stretnutí, na ktorom sa zúčastnili aj slovenský predseda vlády Igor Matovič a maďarský premiér Viktor Orbán, zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby Bielorusi rozhodovali o budúcnosti svojej krajiny v nových slobodných prezidentských voľbách. V4 chce zároveň pre bieloruskú spoločnosť navrhnúť ponuku hospodárskej spolupráce. "Ide o spoločné projekty týkajúce sa malých a stredných podnikov, ale tiež v oblasti energetiky," dodal Morawiecki.

Podpora Grécka

Okrem pomoci Bielorusku sa najvyšší politickí predstavitelia Poľska, ČR, Slovenska a Maďarska zaoberali aj podporou Grécka, kde tento týždeň na ostrove Lesbos požiare zničili tamojší utečenecký tábor, v ktorom sa tiesnilo takmer 13-tisíc žiadateľov o azyl. V súvislosti s prípadom Alexeja Navaľného, ktorý sa momentálne zotavuje po údajnej otrave v nemeckom Berlíne, Morawiecki prezradil, že štáty V4 vypracovali spoločné stanovisko, podrobnosti však neuviedol.

Diskusia o plynovode Nord Stream 2

Na zasadnutí sa diskutovalo aj o plynovode Nord Stream 2, pri ktorom sa v krátkosti pristavil Poliak Morawiecki. "Podľa nášho názoru je to dnes projekt, ktorý znižuje bezpečnosť v tejto časti Európy. Mal by byť zastavený," podotkol.

Matovič o boji proti komunizmu 

Slovenský premiér Matovič na stretnutí pripomenul nedávne výročie založenia hnutia Solidarita, ktoré vzniklo v roku 1980 ako nezávislé odbory a spôsobilo pád komunizmu v Poľsku. "V mene všetkých našich občanov postkomunistických krajín by som chcel poďakovať Poliakom za to, že majú odvahu zdvihnúť hlavy a ukázať ostatným krajinám, ako sa postaviť zlu komunizmu a socializmu. Vďaka tomu dnes máme slobodu. Solidarita sa stala základom pre nás všetkých v boji proti zlu," uviedol Matovič.

Otvorila sa aj téma druhej vlny pandémie

Vyjadril tiež nádej, že tak isto "všetci uspejeme" aj v boji proti koronavírusu. V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 ho doplnil maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je presvedčený, že štáty V4 musia nielen chrániť ľudské životy, ale tiež konať tak, aby fungovala ich ekonomika.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy