Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza smrti na gynekológii: Žena zomrela na slepé črevo, lekári žiadajú oslobodenie spod obžaloby
Zdielať na

Kauza smrti na gynekológii: Žena zomrela na slepé črevo, lekári žiadajú oslobodenie spod obžaloby

PREŠOV / Okresný súd v Prešove rieši už niekoľko rokov závažný prípad. Ide o smrť pacientky v prešovskej nemocnici. Pani Iveta zomrela na zápal slepého čreva. Hospitalizovaná a liečená však bola na gynekológii. Mala totiž aj ženské zdravotné problémy. Na to, že sa k nim pridružil aj akútny zápal slepého čreva však lekári prišli neskoro.

Pani Iveta mala 42 rokov. Zomrela tretí deň po hospitalizácii na gynekologickom oddelení. Do nemocnice ju prijali s neznesiteľnými bolesťami brucha. Mala navyše aj vysokú teplotu. Po prijatí do nemocnice sa jej stav ešte viac zhoršoval. "Mali okamžite zavolať chirurga, ale oni jej dali tabletky nech spí a hotovo," povedal Roman, švagor nebohej pani Ivety.

​Po smrti pacientky padlo obvinenie na lekárov z oddelenia gynekológie. Všetci traja sa cítia nevinní. Tvrdia, že pre pacientku urobili všetko tak, ako mali. Prokurátor však postup lekárov zhodnotil úplne inak. "Nepochopiteľný nezáujem obvinených lekárov na zistenie príčin nepriaznivého stavu a jeho liečenia," uviedol prokurátor.

"Možno naozaj v tejto veci niekto pochybil, ale neboli to gynekológovia," povedal obhajca obžalovaného lekára. "Každý sa len vyhovára, že všetko urobil tak ako mal, lenže to neurobil. Pacientka zomrela, tak ja si myslím, že neurobili všetko tak, ako mali," vyjadrila sa Mária, sestra nebohej."Žiadny nedali argument, že oni urobili, čo bolo v ich silách. Oni sa len snažili spochybniť tých znalcov, ktorí dokazujú ich vinu," skonštatoval švagor nebohej.

Lekári žiadajú oslobodenie spod obžaloby

Lekári žiadajú oslobodenie spod obžaloby. Pacientka mala po prijatí do nemocnice také zlé výsledky krvných testov, že ich vyhodnotili ako chybu laboratória. Ošetrujúci lekár nariadil vykonať CT vyšetrenie. To by podľa záverov prokurátora malo zásadný zvrat pre liečbu pacientky. Objednali ju však až na neskorší termín, ktorého sa pani Iveta, žiaľ, už nedožila.

"Pre pacientku urobili tak mizerne málo, že s takýmto prístupom nemohla prežiť," zhotnotil prokurátor. "Poškodená už pri prijatí do nemocnice bola v tak vážnom stave, že žiadny terapeutický postup nebol spôsobilý zachrániť jej život," vyjadril sa obhajca obžalovaného lekára.

"To nie je podľa mňa lekár keď sa tak vyjadrí, že nevidí ani pacientku, podľa papierov sa vyjadrí, že by pacientka neprežila a lekári majú liečiť a nie že pacientka neprežije, ju nechajú zomrieť?" dodal švagor nebohej pani. Po 8 rokoch od smrti pacientky by mal odznieť definitívny verdikt súdu, a to už na najbližšom pojednávaní, ktoré bolo odročené na koniec septembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy