Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Môže dieťa so zdravotnými komplikáciami navštevovať bežnú školu? Jasné stanovisko ministerstva
Zdielať na

Môže dieťa so zdravotnými komplikáciami navštevovať bežnú školu? Jasné stanovisko ministerstva

OKRES KOMÁRNO / Podľa lekárov sa nemala dožiť ani jedného mesiaca. Teraz sa už chystá na povinnú školskú dochádzku. Vanessku z Čičova zapísala mama do školy, aby naplnila literu zákona. Vybrali si bežnú základnú školu, kam chodí aj jej brat. Z pedagogicko-psychologickej poradne napriek tomu dostali odporučenie do špeciálnej školy.

Mentálne aj telesne hendikepovaná Vanesska mala byť od septembra žiačkou prvého ročníka. Má 8 rokov. Tri roky o ňu mama bojovala na súdoch, aby jej ju vrátili z detského domova. Dočasné umiestnenie navrhli úrady, keďže sa narodila so zdravotnými komplikáciami. Kedysi ležiace dievčatko sa doma krásne vyvíja. Mama ju preto zapísala do školy. 


"Sme klasická základná škola, my ju však nemôžeme bez odporúčania prijať, takže musí byť diagnostikovaná," vyjadrila sa riaditeľka ZŠ Zemianska Olča Dagmar Janišová. Odporučenie z pedagicko-psychologickej poradne znelo na špeciálnu školu. Tá je ale až v Komárne. "To by bola pre Vanessku strašne dlhá cesta, keď si zoberieme poškodenie mozgu DMO, lámavosť kostí. Sem chodí aj syn, tak prečo nie jej dať tú možnosť a bola by aj so mnou," povedala Martina, Vanessina mama.


"Som medzi dvoma skalami, veľmi radi by sme Vanesske pomohli, už len na tých pár hodín. Nebudeme ju môcť skúšať násobilku, vybrané slová, ide o to, aby sa naučila v tom sociálnom prostredí. Aj keď len na chvíľku pobývať v prvom rade treba pozerať na to, že čo je najlepšie pre Vanessku," skonštatovala Janišová.


"Každé dieťa, t. j. aj dieťa so zdravotným postihnutím, má právo na výchovu a vzdelávanie v bežnej škole," uviedlo stanovisko Ministerstvo školstva SR. "Pre Vanessku je to spôsob, ako sa dostať do kontaktu s deťmi, dobré je to možno nielen pre ňu ale aj pre iné deti, že vidia, že sa musia vysporadúvať v živote aj s inými problémami," povedala Janišová. 


Na škole majú vytvorený inkluzívny tím, dve asistentky – pedagogičku a špeciálnu pedagogičku so zdravotnou prípravou. "Ona vravela, že by bola ochotná sa Vanesske venovať," prezradila Janišová.  "My sme to vyjadrenie dostali, ale úplne niečo iné a pritom má tu Vanesska úplne všetko, aj svoju mamu, brata, aj učiteľku," povedala Martina, Vanessina mama.


"Psychológ nevydáva k voľbe školy pre dieťa rozhodnutie, ale vyjadrenie, resp. odporúčanie, ktoré nie je pre rodiča ani pre školu záväzné. Má poradný charakter," dodalo Ministerstvo školstva SR. A tak stačí ak centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v spolupráci so školou vypracuje pre dievčatko individuálny vzdelávací programu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy