Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Utiekli z karantény, chceli sa dostať na Slovensko
Zdielať na

Utiekli z karantény, chceli sa dostať na Slovensko

BRATISLAVA / V uplynulých dňoch sa na Slovensko pokúsilo dostať viacero cudzincov, ktorí mali pozitívny test na Covid19 a utiekli z karantény v susedných štátoch. Zadržali ich však miestne policajné zložky.

Zábery, na ktorých vidno mladého Ukrajinca, ako skáče von oknom a uteká z karantény, boli natočené v jednom z Krakovských karanténnych centier. 

"Našťastie bol v okolí policajt, ktorého upozornili na to, že po lane zlieza z hotela muž. Začal ho naháňať a po niekoľkých metroch ho zadržal. Samozrejme do karantény musel ísť aj on," hovorí Sebastian Gleń, policajný hovorca.

Video pritom natočili policajti, ktorí tiež boli v karanténe.

"Dostali sa tam po tom, ako pomáhali ťažko zranenému mužovi. Nepovedal im, že je nakazený koronavírusom. Museli sme ich preto izolovať. Ale aj vďaka tomu sa podarilo chytiť utečenca," komentuje to hovorca krakovskej polície Mateusz Drwal. 

Nešlo pritom o jediný podobný prípad. O útek sa pokúsil aj Nór nakazený koronavírusom. Namierené mal na Slovensko. Ostať v karanténne však nemienil.

"Za pomoci svojho kamaráta utiekol z nemocnice, nasadli do auta a pokúsili sa o útek smerom na Slovensko. Našťastie ich vypátrali policajti," povedal prokurátor Janusz Hnatko.

Čo sa týka počtu nakazených, Krakow sa nachádza v takzvanej žltej zóne, čo znamená, že je tu zvýšené riziko nákazy. Paradoxne polícia zaznamenala najviac pokusov o útek najmä od cudzincov.

Malopoľsko je pritom priamo susediaci región so Slovenskom a už niekoľko týždňov po sebe má najvyššie denné prírastky. Príslušné orgány preto začali konať a udelili cudzincom už niekoľko vysokých pokút a dokonca aj väzenie.

"Pokuty boli vo výške 1200 eur. Naši hygienici dodatočne môžu zvýšiť sumu na 7000 eur," varuje Sebastien Gleń. 

"V týchto prípadoch došlo k porušeniu karantény, súd rozhodol o vzatí obvinených do väzby za šírenie vysoko nákazlivej choroby," vysvetlil prokurátor Janusz Hnatko.

Strážcovia zákona môžu skončiť v karanténe aj u nás:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy