Skoro jasno
17°
Bratislava
Prípad ročnej Dianky, ktorá zomrela v nemocnici v Galante, pokračuje. Obvinili primára nemocnice
Zdielať na

Prípad ročnej Dianky, ktorá zomrela v nemocnici v Galante, pokračuje. Obvinili primára nemocnice

GALANTA / Obavy rodičov Jarašovcov, ktorí náhle prišli o svoju milovanú dcérku Dianku, sa už potvrdili v dvoch inštitúciách. Najskôr konštatoval pochybenie nemocnice v Galante Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. A najnovšie už v tejto veci padlo aj obvinenie primára pediatrie, ktorý v osudný deň jeden a pol ročné dievčatko liečil. Bolo to presne desiateho októbra 2017. Na tento deň ubolená mama Jana nikdy nezabudne.

"Skoro po troch rokoch nám konečne dali čierne na bielom, že Dianka sa nerozhodla sama opustiť tento svet. To, čo sme tušili, to sa nám konečne potvrdilo" vraví matka zosnulého dievčatka. 

"Vyšetrovateľka obvinila v danom prípade konkrétnu osobu. Vydané uznesenie zatiaľ nie je právoplatné," informovala policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Podľa rodičov dievčatka znalecké posudky pre políciu potvrdili, že v galantskej nemocnici v tomto prípade došlo k pochybeniu. "Najprv mali výsledky z forenziku a na základe toho dali podnet na prokuratúru, že by chceli obviniť určité osoby a prokuratúra dala príkaz na obvinenie lekára," vysvetľuje matka Jana. 

Malú Dianku najskôr liečili v nemocnici v Žiari nad Hronom. Odtiaľ ju ale prepustili. Následne si jej zdravotný stav vyžiadal opätovnú hospitalizáciu, a to už bolo v nemocnici v Galante. Tam sa jej stav zhoršil natoľko, že ju vrtuľník v kóme previezol do nemocnice v BA.

Vyšetrovateľka v obvinení z prečinu usmrtenia uviedla, že primár Miroslav I. nevykonal všetky zdravotné výkony. Pritom chýb mal spraviť niekoľko. Pri príjme dievčatka neurobili žiadne laboratórne testy. Primár nenaordinoval okamžitý odber krvi, ani nezabezpečil odber moču a stolice. Vo svojej funkcii je doteraz.

"Primár voči obvineniu okamžite podal sťažnosť. Nemocnica stojí za svojim primárom a stále má za to, že jej zdravotníci spravili maximum, aj keď to, žiaľ, neviedlo k záchrane detského pacienta," vyjadril sa hovorca nemocnice Kráľ. "O podanej sťažnosti rozhoduje príslušný prokurátor Krajskej prokuratúry v Trnave. Vzhľadom na prebiehajúce úkony zatiaľ nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," dodala Linkešová. 

Mama Dianky dúfa, že nezostane len pri jednom obvinení. "Podľa mňa všetky smeny, ktoré sa vystriedali pri našej hospitalizácii sú zodpovení za jej smrť," myslí si Jana. 

V tejto súvislosti je aktívny aj rezort vnútra. Pracuje totiž na metodike postupu vyšetrovateľov v prípade úmrtí v zdravotníckych zariadeniach. Vykonanými previerkami totiž odhalili opakované nedostatky v postupe policajtov.

"Dôvodom vytvorenia metodiky je eliminovať v budúcnosti zistené nedostatky, ktoré sa dnes vyskytujú v prípravnom konaní. Ďalším dôvodom je urýchliť prípravné konanie," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Užialení rodičia malej Dianky sú odhodlaní ďalej bojovať. Chcú totiž, aby za jej smrť bola vyvodená zodpovednosť. Ich veľkú bolesť to síce nezmierni, chcú tým ale pomôcť ostatným rodičom, aby stratu dieťaťa nemuseli zažiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy