Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo ďalej v kauze vraždy Jána Kuciaka? Najvyšší súd môže verdikt ešte zvrátiť
Zdielať na

Čo ďalej v kauze vraždy Jána Kuciaka? Najvyšší súd môže verdikt ešte zvrátiť

BRATISLAVA / Oslobodenie údajných objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nie je právoplatné a proces smeruje na Najvyšší súd slovenskej republiky. Odvolanie voči rozsudku podal okamžite dozorový prokurátor, ktorý je napriek názoru súdu presvedčený o nezlomných dôkazoch proti Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Najvyšší súd môže prípad zvrátiť.

Oslobodzujúci verdikt pre údajných objednávateľov vraždy Jána Kuciaka. Taký je výsledok včerajšieho rozsudku, ktorý vyhlásil trojčlenný trestný senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Pre prokurátora, ktorý pred súdom dokazoval Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej, že sa na vražde vzájomne dohodla a objednali ju, ide len o rozhodnutie, ktoré chce zvrátiť na Najvyššom súde.

"Nevidím problém v obžalobe, otázka je, akým spôsobom si súd vyhodnotil jednotlivé dôkazy," hovorí dozorový prokurátor Vladimír Turan. 

Od Najvyššieho súdu očakáva to, že sudcovia inak vyhodnotia jeho dôkazy a oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej nebude definitívne. Nesúhlasí s tým, že napríklad šifrovaná mobilná komunikácia medzi obžalovanými môže mať iný význam ako ten, že išlo o kamuflovanie prípravy vraždy. "Preto správu o snehu, zuboch, svrabe, emotikonoch, ktoré mali byť inotaje a šifrované dorozumievanie podľa názoru procesných strán, súd nemohol ekzaktne vykladať s pohľadu viny či neviny obžalovaných," čítala z odôvodnenia počas procesu predsedníčka senátu Ružena Sabová. 

"Ja mam na to iný názor, takže si myslím, že náš názor si osvojí aj Najvyšší súd," dodal Turan. O tom, aký scenár môže nastať na Najvyššom súde hovorí trestný poriadok.  Rozsudok môže potvrdiť alebo zrušiť a vrátiť na konanie Špecializovanému trestnému súdu.

V trestnom poriadku je presne uvedený postup, ktorým sa riadi odvolacie konanie. Veľmi podstatný fakt je ten, že Najvyšší súd sám od seba nemôže uznať obžalovaného Kočnera ani Zsuzsovú za vinného. Napadnutý rozsudok je pre nich oslobodzujúci, preto je takýto scenár vylúčený.

Ak Najvyšší súd rozhodne, že oslobodzujúci rozsudok zruší, prípad vráti na Špecializovaný trestný súd v Pezinku s tým, že sudcom prikáže presne, čo majú robiť. Napríklad doplniť dokazovanie výsluchom ďalších svedkov, ktorých nevypočul hoci mohol, vykonať dôkazy, ktoré navrhoval prokurátor či obhajoba, no pre súd už neboli dôvodné. "Preto by som nerezignoval, je to dobrý boj a treba v ňom pokračovať," vyjadril sa splnomocnenec rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. 

V žiadnom prípade ale Najyšší súd v prípade že rozsudok vráti na prvý stupeň, neprikáže sudcom to, ako majú nakoniec rozhodnúť o obžalovaných. V prípade, že Najvyšší súd rozsudok zruší, môže nariadiť nariadiť vykonať konfrontáciu, konkrétne medzi korunným svedkom Zoltánom Andruskóm a Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom. 

Sudcovia na pojednávaniach vyhodnocujú aj to, ako svedkovia či stíhané osoby pred nimi pôsobia. Andruskóa senát trestného súdu vyhodnotil, čo sa týka svedectva proti Zsuzsovej a Kočnerovi ako nedôveryhodného kajúcnika, ktorý si svedectvom v tejto veci chcel zabezpečiť rôzne výhody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy