Jasno
10°
Bratislava
Vieroslava
30.3.2024
Pavol Jarčuška: O komplikáciách s rúškami na školách a novej vakcíne
Zdielať na

Pavol Jarčuška: O komplikáciách s rúškami na školách a novej vakcíne

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že rúšok v interiéroch sa tak skoro nezbavíme. Okolo ich nosenia, či nenosenia sa rozprúdili veľké debaty - najmä teraz, keď ich musia nosiť aj žiaci a študenti v školách. Aký je ich význam a či to vôbec má nejaký zmysel, vysvetľoval hosť Novín o 12:00 prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Podľa skúseného infektológa sú rúška dobrou bariérou najmä pre chorých ľudí, aby sa do okolia nedostali čiastočky baktérií, ktorí vydychujú či už nosom alebo ústami. "Čiastočne môžu chrániť aj osobu, ktorý chce byť chránená pred vírusom, ale tam už je potrebné aj mať tie špeciálne respirátory, ktoré spĺňajú tie príslušné normy, čiže FFP2 alebo FFP3," vysvetľuje Jarčuška. 

Mnohí ľudia však pomaly prejavujú odpor voči noseniu rúšok. "Je to určite do istej miery obmedzenie nejakej slobody, ja tomu rozumiem, ale treba si uvedomiť, že každý nesieme v sebe aj určitú mieru zodpovednosti a tie údaje, ktoré sa uvádzajú, sa nezakladajú na reálnych údajoch, čiže žiadne problémy s kysličníkom uhličitým, alebo nedostatkom kyslík či poruchy imunity," dodáva Jarčuška. 

Komplikácie s rúškami 

Podľa určitej štúdie deti pri nosení rúšok ako prvé posunú rúško pod nos. "Druhá komplikácia je, že tá výučba je založená na komunikácii, že deti vidia na ústa, čo učiteľ hovorí, toto tu dva týždne nebude, určite je to do istej miery veľmi nepríjemná vec. A čo môže byť asi najhoršie je, že keď je vonku teplo, tak v tom rúšku je ešte vyššia teplota a nemusí to byť navonok príjemný pocit," hovorí infektológ. 

Jarčuška tiež upozorňuje, že mnoho detí nemá správne ošetrené rúška. To znamená, že buď nie sú vypraté, vyžehlené, alebo jednorázové rúška nie sú vymenené. Povinnosť nosenia rúšok v školách na druhom stupni bude minimálne dva týždne. Dôvodom je veľké kvantum ľudí, ktoré sa vracajú z dovoleniek. "Tie deti môžu byť častokrát bezpríznakoví nosiči," vraví Jarčuška. 

Preteky o novú vakcínu 

Riešením by podľa Jarčušku bola vakcína na koronavírus. "Sú spoločnosti, ktoré sú už v tretej fáze testovania vakcíny. Sú výsledky, ktoré ukazujú, že tá vakcína vytvorí protilátky a čo je dokonca dôležitejšie aj pamäťovú imunitu a súčasne sa na tých pár dobrovoľníkov, ktorí si ju dali pichnúť nezaznamenali žiadne výrazné vedľajšie príhody," hovorí infektológ s tým, že momentálne prebieha testovanie na 10 tisícoch dobrovoľníkov. 

Klinické štúdie by mali už pomaly končiť do takej miery, že sa začnú štatisticky vyhodnocovať. "Ak tá štúdia bude vyhodnotená ako účinná ale aj bezpečna, lebo na tých 10 tisícoch vieme vyhodnotiť už bezpečnosť, tak potom tie vakcíny čaká registračný proces," uviedol Jarčuška. Podľa neho by mohla byť ukončená tretia fáza testovania už budúci mesiac a pri podmienečnej autorizácii by mohla byť k dispozícii už koncom roka. 

Pozrite si v rozhovore ďalej, na akom princípe funguje vakcína a postup testovania: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy