Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mesiac po výbuchu v Bejrúte: Z trosiek pomocou špeciálne cvičených kólií a termokamier vyťahujú preživších
Zdielať na

Mesiac po výbuchu v Bejrúte: Z trosiek pomocou špeciálne cvičených kólií a termokamier vyťahujú preživších

BEJRÚT / Dnes uplynul mesiac od ničivého výbuchu v libanonskom Bejrúte. Libanonská armáda objavila v blízkosti bejrútskeho prístavu viac ako 4 tony dusičnanu amónneho, čo pripomenulo veľké nešťastie spred mesiaca, pri ktorom zahynulo približne dvesto ľudí. Podľa armády okamžite privolali expertov, ktorí skonštatovali, že v kontajneroch sa nachádza 4,35 tony nebezpečnej chemikálie. Z trosiek pomocou špeciálnych zariadení našli záchranári preživších.

K tragickej explózii došlo 4. augusta, krátko po tretej hodine popoludní. Záchranný tím v libanonskom Bejrúte po 29 dňoch od mohutného výbuchu zo začiatku augusta zaznamenal pod sutinami pulz preživšieho. Vycvičený pes, kólia patriaca čilským záchranárom, zachytil pod troskami zničenej budovy známky života.

Následne použitím termokamery lokalizovali až dve telá uväznené pod troskami - jedno menšie schúlené do klbka a väčšie. Menšie telo disponovalo vitálnymi funkciami, namerali mu slabší pulz a 18 nadýchnutí v priebehu minúty.

Šanca, že niekto prežije pod troskami taký dlhý čas, je spravidla veľmi malá. Ako pre britský The Telegraph povedal Francisco Lermanda, šéf čilských záchranárov v Bejrúte, preživší ľudia museli byť v kóme. Spomenutý tím záchranárov Topos Chile pred desiatimi rokmi pomáhal aj na Haiti, kde po 27 dňoch od ničivého zemetrasenia zachránil ťažko dehydratovaného a podvyživeného muža.

Škody vyčíslili predbežne na 10 až 15 miliárd dolárov. Niekoľko stoviek tisíc ľudí prišlo v priebehu niekoľkých sekúnd o strechu nad hlavou. Výbuch pocítili až na Cypre vzdialenom 150 kilometrov.

Už niekoľko dní po katastrofe francúzski a talianski odborníci identifikovali viac ako dvadsať kontajnerov skladujúcich chemikálie, ktoré podľa armády premiestnili na bezpečné miesto mimo prístavu. Na vyšetrovaní príčin výbuchu sa na žiadosť libanonských úradov zúčastňujú aj zástupcovia Francúzska a FBI.

​Pozrite si archívnu reportáž z ničivej explózie v Bejrúte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy