Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Česko sa napriek novému epicentru nákazy vracia do normálu. Rúško si už na ulici nemusíte dať
Zdielať na

Česko sa napriek novému epicentru nákazy vracia do normálu. Rúško si už na ulici nemusíte dať

ČESKO / Česko je už o krok bližšie k normálnemu životu. V utorok uvoľnilo ďalšie opatrenia, hoci situácia je tam horšia ako u nás na Slovensku. Najväčším problémom je ohnisko nákazy medzi stovkami baníkov v oblasti Karviná.

Najväčším ohniskom nákazy koronavírusom sa stala  baňa Darkov. Tá okamžite zastavila ťažbu uhlia. "Takže pán hejtman hovoril o 212 prípadoch na Darkove. Ráno už ich bolo spracovaných a vytrasovaných 221," uviedla miestna hygienička Pavla Svrčinová.

Hygienici v spolupráci s armádou celý víkend plošne testovali baníkov a ich rodiny. K vyhláseniu stavu nebezpečenstva krízový štáb nakoniec nesiahol. "Dohľadávalo sa 652 kontaktov z toho 350 zamestnancov Darkova je v karanténe," povedal hejtman Moravskosliezkeho kraja Ivo Vondrák.

Zdatní chlapi, ktorých len tak niečo neporazí teraz majú strach. Aj pán Ivan, ten fára už dvadsať rokov: "Tak každý sa bojí ale tomu sa človek nevyhne. Bojím sa hlavne o rodinu, s tým nič neurobíme." 

"Každý baník v lampe má GPS. To nám veľmi pomohlo," dodáva Svrčinová. Česko má takmer 900 nakazených, zomrelo cez tristo ľudí a cez to sa však pokračuje v uvoľňovaní protiepidemiologických opatrení.

Bolo to jedno z najťažších protikoronavírusových opatrení, ktoré v Čechách padlo. Na ulici totiž rúško už nepotrebujete.  To si nemôžete dať dole v MHD, divadlách, kinách, na koncertoch do 300 ľudí a od dnes aj vo vnútri reštaurácií.

Jedna z najfrekventovanejších ulíc v Českej republike v Ostrave, čakali návštevníci reštaurácií ako na spasenie. "Všetci majú neskutočnú radosť si dať konečne poriadne jedlo z porcelánového taniera. Za prvé, celý personál, všetci tu nosíme rúška, potom tu máme dezinfekciu, ktorou dezinfikujeme stoly a máme tie dvojmetrové rozostupy," povedal majiteľ reštaurácie.

Zvonenie si dnes po dvoch mesiacoch vypočuli žiaci prvého stupňa, i keď rada rodičov svoje deti nechala doma. Dochádzka nie je povinná a povolené sú aj návštevy domovov dôchodcov a ich príbuzní sa musia striedať po dvoch.

Česko-slovenská historická vzájomnosť sa ukázala aj pri demolácií bytovky na Mukačevskej. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy