Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po 7 rokoch padol trest pre útočníkov z Mariatchi. Svoj rozsudok si vypočuť neprišli
Zdielať na

Po 7 rokoch padol trest pre útočníkov z Mariatchi. Svoj rozsudok si vypočuť neprišli

Archívne video

V minulosti na pojednávaniach obžalovaní využívali rôzne obštrukcie

NITRA / Na okresnom súde v Nitre dnes padol verdikt v prípade bitky pred podnikom Mariatichi, ktorá sa stala ešte v roku 2013. Päť mužov brutálne napadlo majiteľa podniku a aj zákazníkov. Štyroch súd poslal za mreže a posledný z obvinených vyviazol s podmienkou. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

V Nitre padol verdikt po 7 rokoch od brutálnej bitky. Piati obžalovaní si však rozsudok vypočuť neprišli. Požiadali o konanie v ich neprítomnosti. Na  pojednávanie neprišli ani poškodení. Sudca hovoril o tom, že v tomto prípade nešlo o bežný útok, ale brutálnu bitku. Štyroch obžalovaných, ktorí v minulosti na súde odmietli vypovedať poslal za mreže.

"Spáchali prečin výtržníctva v súbehu s ublížením na zdraví v štádiu pokusu, za čo im boli uložené tresty vo výmere 4 a 5 rokov,"  povedala hovorkyňa okresného súdu v Nitre Patrícia Mišovič.

Posledný z pätice bol obvinený iba z výtržníctva a dostal podmienku. Pojednávania až do dnešného finálneho rozsudku sa ťahali dlhé mesiace. Viackrát sa stalo, že obžalovaní neprišli. Partia mužov vtedy prišla do baru zo susediaceho kartárskeho klubu, ktorý dnes už neexistuje. Ten mal povesť, že sa tam stretávajú neonacisti.

"Z našej strany bolo návrhu vyhovené, boli uložené nepodmienečné tresty boli všetci uznaní vinnými," skonštatovala prokurátorka zaoberajúca sa prípadom. 

"Ja to vnímam, že súd vyhodnotil tieto tresty ako primerané a dá sa s tým stotožniť," uviedol právnik poškodených.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Obhajca obžalovaných na súde zahlásil odvolanie.

Brutálna bitka, ktorú zaznamenali kamery sa stala v roku 2013. Útočníci podľa obžaloby napadli a zranili troch mužov . Najhoršie dopadol majiteľ podniku Radovan a aj zákazník, ktorý sa ho snažil brániť. "Oni ma kopali do hlavy, že som stratil vedomie. Tam som padol na chodník a potom ma vtiahli zákazníci do vnútra," opísal pred rokmi majiteľ podniku. 

Po kopancoch do hlavy dvaja z napadnutých mužov utrpeli okrem iného aj zranenie oka a podľa prokuratúry mohlo u nich dojsť až k strate zrakovej ostrosti. Pojednávanie bude pokračovať v stredu, na ktorom vypočujú svedkov.

Takto vyzeral začiatok pojednávania pred dvomi rokmi.

​Pozrite si archívnu reportáž z pojednávania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy