Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Taliansku potvrdili prvý prípad nakazenia sa koronavírusom u ich občana. Na epidémiu zomrelo už viac ako 630 ľudí
Zdielať na

V Taliansku potvrdili prvý prípad nakazenia sa koronavírusom u ich občana. Na epidémiu zomrelo už viac ako 630 ľudí

Archívna reportáž

RÍM / V Taliansku potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom. Ide o 29-ročného vedca, ktorý sa v pondelok so skupinou ďalších viac ako 50 ľudí vrátil z čínskeho mesta Wu-Chan. Práve toto mesto je epicentrom nákazy. Na pevninskej Číne zaznamenali v dôsledku novej epidémie 636 mŕtvych, celosvetovo je nakazených už viac než 31-tisíc ľudí.

Mladý Talian, bol najskôr v karanténe vo vojenskom komplexe v Ríme, neskôr ho previezli do miestnej nemocnice Spallanzani, ktorá sa špecializuje na infekčné ochorenia. Práve tu testy potvrdili, že sa koronavírusom nakazil. Muža trápia vysoké horúčky, no problém má aj s očami. V tejto istej nemocnici leží aj manželský pár z Číny, ktorý priletel pred týždňom do Talianska, a potvrdili im nakazenia sa týmto vírusom. 

Niekoľko ďalších ľudí je v nemocnici  Spallanzani na pozorovaní. V Číne zaznamenali v dôsledku novej epidémie 636 mŕtvych, celosvetovo je nakazených už viac než 31-tisíc ľudí. 

V Číne žije aj viacero Slovákov či Čechov, s ktorými sa redakcii TV JOJ podarilo spojiť. Prečítajte si reportáž, aká je v krajine momentálne skutočná situácia, a ako ju vnímajú oni. 

​Lekára, ktorý oznámil koronavírus, vyšetrovali policajti

Smrť čínskeho lekára, ktorý sa snažil varovať pred novým koronavírusom, vyvolala v krajine bezprecedentný hnev a žiaľ. Li Wen-liang zomrel po tom, čo sa infikoval počas liečenia pacientov vo Wu-chane. V decembri pritom zaslal správu kolegom - lekárom, v ktorej varoval, že nový vírus vyzerá ako SARS, iný smrtiaci koronavírus. Polícia mu však prikázala, aby "prestal s falošnými tvrdeniami" a začala ho vyšetrovať pre šírenie fám. Jeho smrť preto vyvolala v Číne veľké pobúrenie. Ľudia už predtým obviňovali komunistickú vládu, že zľahčuje vážnosť novej epidémie a zo začiatku sa ju dokonca snažila utajiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy