Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: TV JOJ sa spojila so Slovákmi a Čechmi, ktorí sú v Číne. Zisťovali sme, aká je situácia pre koronavírus
Zdielať na

VIDEO: TV JOJ sa spojila so Slovákmi a Čechmi, ktorí sú v Číne. Zisťovali sme, aká je situácia pre koronavírus

ČÍNA/SLOVENSKO / Zo susedného Česka hlásia dvoch pacientov s podozrením na nový koronavírus. Podozrenia v Rakúsku sa nepotvrdili. V Európe sú tak stále diagnostikovaní len traja pacienti, a to vo Francúzsku. Počet obetí, ktoré vírusu podľahli v Číne, už medzičasom vzrástol na 81. Stovky ďalších sú v kritickom stave. Podľa oficiálnych údajov registrujú úrady takmer tritisíc chorých. Experti ale varujú, že skutočné číslo bude omnoho vyššie. My sme sa skontaktovali so Slovákmi a Čechmi, ktorí sú aktuálne v Hong-Kongu, či dokonca v samotnom epicentre nákazy v meste Wu-Chan.

Viacero krajín vrátane Nemecka, Francúzska, či Veľkej Británie už rokuje s Čínou o evakuácii svojich obyvateľov z Wu-Chanu, mesta odstrihnutého od sveta. Čínske úrady sa však vraj k tejto možnosti stavajú rezervovane a nechcú narušiť izoláciu mesta. Aby krajina zabránila ďalšiemu šíreniu vírusu, predĺžila prázdniny súvisiace s príchodom nového lunárneho roka. V Šanghaji sa môžu vrátiť ľudia do práce až 9. februára. V Pekingu sa v pondelok konalo aj krízové stretnutie šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie s čínskymi predstaviteľmi. 

Oficiálne čísla hovoria ani nie o stovke Slovákov, ktorí by sa momentálne mali zdržiavať na rôznych miestach Číny. Oficiálne čísla sú však zrejme oveľa vyššie. 

Igor Lakatoš je jeden z tých Slovákov, ktorí sa v Číne nachádza. Aj on so svojimi kamarátmi a pracovníkmi sleduje, ako sa situácia s koronavírusom vyvíja okolo nich. "Keď ideme do metra, tak nám vždy skontrolujú batožinu cez röntgen, no teraz nám priložia teplomer k čelu a pokiaľ teplota vyhovuje, pustia nás ďalej," opísal situáciu. 

Vyprázdnené regály v supermarketoch, či ľudoprázdne ulice podľa Igorových slov nesúvisia s vírusom. Môže zato blížiaci sa čínsky nový rok. Sviatok, počas ktorého Číňania vo veľkom nakupujú a masívne migrujú za svojimi rodinami.  

Celý rozhovor s Igorom si môžete pozrieť TU:

Najväčším problémom sú zdravotnícke rúška. Hovorí český študent Daniel Pekárek. On spolu s ďalšími spolužiakmi ostal uviaznutý na internáte priamo v meste Wu-Chan, odkiaľ sa nákaza začala šíriť do sveta. Pre televíziu JOJ povedal, že školu, ktorú navštevuje zavreli, pretože sú prázdniny. On sám by z Wu -Chanu chcel odcestoval, no nateraz nemôže. "Ja by som rád, pokiaľ by bola tá možnosť. Tak teraz to konzultujem s konzulátom. Ja aj ostatní Česi sa snažíme dostať z toho Wu-Chanu, pretože boli všetky univerzity uzavreté, my nemáme jediný dôvod tu zostávať," vyjadril sa Čech žijúci v Číne Daniel Pekárek. 

Náš rezort diplomacie už dokonca vydal druhý zvýšený varovný stupeň pre cesty do ohrozeného ázijského regiónu. "Týkajú sa aj Vietnamu, Indonézie alebo Thajska," dodal hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy