Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nakladanie zdravotníckeho materiálu netrvalo ani deň. Čínske lietadlo z Bratislavy odletelo
Zdielať na

Nakladanie zdravotníckeho materiálu netrvalo ani deň. Čínske lietadlo z Bratislavy odletelo

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Očakávané lietadlo so zdravotníckym a ochranným materiálom do Číny priletelo v piatok ráno na svitaní. Povolenie na pristátie, aj samotné nakladanie materiálu pre šíriaci sa koronavírus, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. V poobedňajších hodinách lietadlo opustilo letisko M. R. Štefánika.

Čínske lietadlo pristálo na letisku ráno o siedmej hodine. Povolenie pristáť mu bolo udelené za prísnych bezpečnostných podmienok.

Personál sa postupne pripravoval na prevoz zdravotníckeho materiálu do Číny.  

​Posádka, podľa bezpečnostných pravidiel stanovených Slovenskom, nemohla lietadlo opustiť. Museli v ňom prespať a po naložení materiáluby mali odletieť. Lietadlo bolo strážené, aby sa z neho nikto nedostal von. V blízkosti lietadla hliadkovalo viacero policajných áut. Slovenská vláda tak rozhodla po stredajších rokovaniach. 

Preventívne opatrenia pre čínske lietadlo v Bratislave prebiehali bez problémov. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká. Posádka čínskeho lietadla podľa ministra dopravy Arpáda Érseka zostávala počas celého času nakladania tovaru na palube lietadla. Zároveň sú všetci zamestnanci letiska chránení ochrannými prostriedkami a poučení o situácii. Na všetko tiež dohliadajú aj hygienici. "Chcem v prvom rade upozorniť, aby médiá zbytočne nešírili paniku. Ide o bežný postup pri takýchto mimoriadnych situáciách a všetko sa uskutočňuje v súlade s nariadeniami hygienikov a leteckými postupmi, aby sme minimalizovali akékoľvek riziko," uviedol minister.

Pred samotným vzletom lietadla je povinnosťou posádky aj vizuálne skontrolovať exteriér lietadla a tiež naloženie nákladu, čo znamená, že iba v tomto prípade môžu opustiť lietadlo. Krátko po naložení zdravotníckeho materiálu lietadlo opätovne smeruje do Číny.

Odlet z Bratislavy bol naplánovaný na 15:00 popoludní, avšak nakladanie trvalo dlhšie. Momentálne sa už ale čínske lietadlo na bratislavskom letisku nenachádza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy