Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri tragickom požiari zahynulo osem ľudí. V nemocnici ale stále zostáva päť ľudí v kritickom stave
Zdielať na

Pri tragickom požiari zahynulo osem ľudí. V nemocnici ale stále zostáva päť ľudí v kritickom stave

VEJPRTY / Požiar v domove pre mentálne postihnutých v českých Vejprtoch si vyžiadal 8 obetí. Aktuálne je v nemocnici 5 klientov, z toho jeden v kritickom stave. Vyšetrovatelia už opustili miesto požiaru a statik teraz rozhodne, či bude nutné budovu zbúrať.

Sviečky na mieste tragédie, obhorený dom Kavkaz, všade pracujúci policajti. Tak to vyzeralo dopoludnia na mieste najtragickejšieho požiaru v Čechách za posledných 10 rokov. 17 klientov už z nemocníc prepustili, 5 a 2 členovia personálu sú stále v starostlivosti lekárov v nemocnici v Kadani a v Mostu.

Jeden je v ohrození života. "Bolo ho nutné uviesť na umelú pľúcnu ventiláciu," priblížil hovorca záchrannej služby Prokop Volenik. 8 mŕtvym zariadi spoločný pohreb mesto. Tí, čo prežili, zostávajú v areáli v iných budovách. Nikto odtiaľto odísť nechce. Každý sa s tragédiu vyrovnáva inak.

Mesto sa rozhodlo prijať pomoc psychológov. "U niektorých to môže zanechať stopy na celý život," vysvetlil psychológ Karel Humhal. 

Všetci tu žili ako jedna rodina, tvrdí starostka, mená obetí nepozná a ani nechce poznať. "Tie príčiny mohli byť dve. Technická závada a možnosť, že jeden z klientov to mohol zapáliť," uviedla starostka Jitka Gavdunová. 

Aj keď je teplota okolo nuly, okná sú otvorené dokorán, dom musí prehliadnuť statik, ten rozhodne, či sa budova bude musieť zbúrať, škody pôjdu do miliónov. 

Požiarne hlásiče mal Kavkaz iba na záchode, kam chodili pacienti často fajčiť, do všetkých miestností by to stálo 10 miliónov a na to dvojtisícové mesto nikdy nebude mať peniaze, tvrdí starostka.

Viac informácií o tragickom požiari nájdete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy