Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utečenec a žurnalista Boochani sa po 6 rokoch dostal na slobodu. Doslova sa z nej vypísal
Zdielať na

Utečenec a žurnalista Boochani sa po 6 rokoch dostal na slobodu. Doslova sa z nej vypísal

AUCKLAND / Z Iránu odišiel do Austrálie za slobodou. Nepodarilo sa mu to. Chytili ho na člne spolu s ostatnými migrantmi a uväznili na ostrove Manus. Ako bývalý novinár nezostal ticho a tajným telefónom posielal známym cez aplikáciu WhatsApp príbehy z väznice.

Iránsky utečenec Behrouz Boochani nie je verejnosti neznámy. Kurdsko-Iránsky utečenec a žurnalista informácie o zlých podmienkach väzňov na ostrove Manus posielal cez zašifrované správy niekoľko rokov. Takto sa dočkali zverejnenia aj jeho príbehy, ktoré cez WhatsApp písal známemu v perzštine.

Žurnalista sa na slobodu dostal najmenej očakávaným spôsobom, doslova sa z nej vypísal. Nový Zéland mu vystavil dočasné víza, pretože tamojší aktivisti ho vďaka Whatsappovej knihe pozvali na literárne podujatie. "Konečne sa cítim opäť šťastný a som rád, že som to celé prežil," povedal po prílete Behrouz Boochani, ktorý sa tak po 6 rokoch dostal prvýkrát na slobodu.  

"Roky som mal slobodu na dosah, nikdy sa to ale nepodarilo. Môj príbeh môže byť nádejou pre ostatných," dodal. Hoci Behrouz avizoval, že bude žiadať o predĺženie víz na Novom Zélande, úrady už oznámili, že mu to neumožnia. Bude si tak musieť počkať na povolenie vycestovať do Spojených štátov, ktoré ešte posudzuje OSN.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy