Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štátny smútok pre tragickú nehodu pri Nitre: Sviečky pred strednou školou zapálili prezidentka aj premiér
Zdielať na

Štátny smútok pre tragickú nehodu pri Nitre: Sviečky pred strednou školou zapálili prezidentka aj premiér

BRATISLAVA/NITRA / Na Slovensku od rána platí štátny smútok pre tragickú nehodu autobusu, pri ktorej vyhaslo 12 životov. Medzi obeťami boli aj študenti, ktorí nemali ani 18 rokov. Pred Strednou odbornou školou techniky a služieb sa zišli študenti, rodina, známi a prišli aj prezidentka Zuzana Čaputová spolu s premiérom Pellegrinim, aby si uctili ich pamiatku. Na pietnom mieste zapálili aj sviečku.

Po mimoriadne tragickej nehode zavládol neopísateľný smútok v obciach Kolíňany a Jelenec. Práve odtiaľ boli obete zrážky autobusu s nákladným autom. Za obete stredajšej tragickej havárie autobusu je na piatok od 8.00 do 20.00 hodiny vyhlásený štátny smútok.Rozhodla o tom vo štvrtok vláda.  Pri tragickej havárii autobusu s nákladným autom pri Nitrianskych Hrnčiarovciach zomrelo v stredu 12 ľudí, z čoho päť obetí podľa polície nemalo ešte 18 rokov. Ďalších 17 ľudí je zranených. 

​Ľudia prichádzajú zapaľovať sviečky aj k ceste, kde k tragédii došlo. Polícia tu znížila rýchlosť na 50 km/h. Podľa informácií reportérky Diany Pavlisovej to ale nie každý vodič dodržiava. Zádušná omša za všetkých zosnulých z tragickej nehody pri Nitre bude v nedeľu predpoludním v kostole v Kolíňanoch. 

Sviečky pred školou zapálili premiér aj prezidentka 

Pamiatku zosnulých si v Kolíňanoch pri Nitre uctili aj prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini. Z tohto miesta pochádzalo deväť obetí tragédie. Stretli sa tu aj s pozostalými, ktorí prišli o svojich najbližších. Predtým zapálili sviečky v SOŠ techniky a služieb a v Gymnáziu na Párovskej ulici v Nitre, do týchto škôl chodilo päť študentiek a študentov, ktorí pri nehode prišli o život. Na miesto stále prichádzajú ľudia, známi rodín obetí, ktorí sa tu modlia zapaľujú sviečky. 

"Boli sme sa pokloniť pamiatke tých, ktorí zahynuli, a zároveň vyjadriť spoluúčasť pozostalým. Je to mimoriadne smutná udalosť, nehovoriac o tom, že zomreli deti. Tento týždeň zomierali ľudia aj na iných miestach Slovenska. Sme mysľou s pozostalými, pretože prísť o blízkeho človeka je asi najväčšia bolesť," povedala prezidentka Čaputová pred obecným úradom v Kolíňanoch po emotívnom stretnutí s blízkymi obetí.

"Celý národ dnes smúti s pozostalými. Sme s rodinami tých, ktorí prežívajú najťažšie chvíle v ich živote. Ako predseda vlády môžem garantovať, že všetkým rodinám a pozostalým sa snažíme pomôcť vo všetkom, čo potrebujú. Som rád, že to ešte stále v sebe máme a vieme si navzájom pomôcť, pretože v týchto dňoch nám nič iné ako ľudská blízkosť a solidarita nepomôže," vyjadril sa premiér s tým, že je rád, že sú ľudia v týchto dňoch súdržní.  Zároveň vyzval vodičov, aby boli na ceste opatrní, pretože aj dnes ráno sa neďaleko Nitry na rýchlostnej ceste stala ďalšia smrteľná nehoda.

Smútiace stredné školy navštívila aj ministerka školstva Martina Lubyová. Pri odchode zo SOŠ techniky a služieb povedala, že žiaci náročnú situáciu zvládajú relatívne dobre, škola má k dispozícii desať psychológov. Pôvodne mala mať škola v piatok riaditeľské voľno, ale napokon padlo rozhodnutie, že budú prežívať situáciu spoločne v kolektíve.

Vlajka na pol žrde 

Pred budovou NR SR a prezidentským parlamentom spustili štátne vlajky na pol žrde. Počas štátneho smútku je podľa zákona o hazardných hrách na Slovensku zakázané stávkové hry a lotérie. Spravidla svoj program upravia televízie a kultúrne inštitúcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy